Schoolkamp Ossendrecht juni 2019
19 juni

Vanmorgen 19 juni hebben we onze bovenbouwgroepen uitgezwaaid op weg naar het jaarlijkse schoolkamp. Totaal zo'n 65 kinderen met 6 begeleiders van school stapten in de grote witte Beuk bus. Rondom de bus trotseerden veel ouders, opa's oma's en broertjes/zusjes de regen om ze te kunnen uitzwaaien. Op weg naar Ossendrecht in Noord-Brabant alwaar ze rond 11.00 uur zullen aankomen.

 

In dit nieuwsbericht zullen we de thuisblijvers op de hoogte houden en alle berichten die wij ontvangen vanuit Ossendrecht zo snel mogelijk plaatsen.

 

Update 11.50 uur

Allemaal goed aangekomen en... het is droog! Tijd om de meegebrachte lunchpakketten te gaan nuttigen, want daar zijn ze wel aan toe inmiddels. Daarna gaan ze met elkaar de locatie verkennen en de daarbij behorende afspraken goed doornemen.

 

Update 18.00 uur (live verslag!)

Wat een geweldige dag hebben we er tot dusver al opzitten! Na aankomst vertrokken generaal Pelle, luitenant-kolonel Theo en schout-bij-nacht Thea vrijwel direct richting het bosterrein voor een zinderend potje Levend Stratego. Bommen en verkenners, maarschalken en spionnen, ze streden allemaal met hart en ziel om de vlag van de vijand. Eenmaal teruggekomen bij het kampgebouw werd een door juf Lotte en meester Wouter voorbereide brandveiligheidsoefening uitgevoerd. Een makkelijke ronde met vier uitgangen en een veel moeilijkere met slechts één vluchtroute. We stonden met zijn allen te kijken van het feit dat de kinderen de moeilijkere versie veel beter uitvoerden dan de makkelijkere versie, zo kennen we onze montessorianen: die houden van uitdaging!

HutNa de oefening was het tijd om het bos in te trekken voor het grote bovenbouwhuttenbouwproject. Tot op dat moment was er nog geen druppel regen gevallen. Fantastisch nieuws, want 's ochtends stond er rond half twee nog een flinke plensbui op het programma. Het opstarten van het huttenbouwproject was een hele uitdaging. "Een hut bouwen van alleen wat takken en een stukje touw? Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?" zei een van de bovenbouwers nog. Na dik anderhalf uur bouwen stonden er heel wat regen- en stormwaardige hutten. De één in de vorm van een tipi, de andere met een mooi afdakje en weer een ander al helemaal bedekt met gras en mos. En dat alles met het plakken van slechts een pleistertje. Naast vakkundig zijn de kinderen dus ook heel veilig te werk gegaan. Supertof!
Terwijl de eerste stortbui van de dag op ons neerdaalt, maken we ons klaar voor de avondmaaltijd. Volgens de planning is het om een uurtje of half acht, acht uur weer droog. Nog tijd genoeg voor een cool avondspel. Wij gaan verder met flink genieten van ons schoolkamp! Morgen weer een nieuwe update, 'so stay tuned'!

 

Update 23.00 uur

Heerlijk gegeten en daarna lekker binnen spelletjes gedaan vanwege het weer. Avondspel 'Dierengeluiden' houden ze tegoed. Inmiddels is iedereen zich aan het klaarmaken om naar bed te gaan. Het is voor vandaag nog een kort programma: 23.00 uur naar bed. 24.00 uur stil :)

Of dat gelukt is, horen we vast morgenochtend wel.

 

Donderdag 20 juni

Vanmorgen pas rond 8.00 uur kwam er reactie op de vraag hoe ze hadden geslapen :) Blijkbaar was iedereen daarvoor nog onder zeil. Een goed teken dus. De meeste kamers waren vrij snel rustig, hier en daar was het gezellig kletsen in het donker hardnekkig. Dat hoort er wel een beetje bij natuurlijk op een kamp. Het programma voor vandaag zit lekker vol, in ieder geval met veel spel. Straks gaan ze eten, nasi op het menu. Dan nog even corvee en daarna klaarmaken voor de Bonte Avond! Optredens en entertainment met aansluitend het spannende smokkelspel! We gaan het zien en hier verslag doen.

 

Update 19.00 uur (live verslag!)

Na een goede nacht met hier en daar wat gegiechel, maar vooral veel gesnurk, zaten we om half 9 aan het ontbijt dat groep 8 van BB-A voor ons had klaargezet. Lekkere boterhammen met kaas, worst en jam en een glas melk of water, het ging er soepeltjes in na alle drukte en activiteit van woensdag. Na het ontbijt werden de corveetaken uitgevoerd, de kamers netjes opgeruimd en was er nog ruim de tijd om lekker vrij te spelen, een kopje koffie te drinken en ons voor te bereiden op het eerste gezamenlijke kansspel van de dag: verstoptikkertje.

Verstoptikkertje is een spel waarbij een beroep wordt gedaan op het strategisch inzicht, de conditie en de lichamelijke wendbaarheid van de kinderen. Ze zoeken een goede verstopplek en houden zich vervolgens zo stil mogelijk. Het spel vond plaats in omgekeerde vorm: zes tot acht verstoppers en tientallen 'jagers'. Voelden de verstoppers zich niet goed verstopt, dan mochten ze stilletjes naar een andere verstopplek zoeken. Zolang ze maar uit het zicht van de jagers bleven. Zodra de jagers de verstoppers in het oog hadden begon de tikstrijd. Rennen, rennen, rennen dus. Eenmaal getikt, moest men terug naar het kampgebouw en daar de verstoptijd doorgeven. Bijzondere vermelding: Gleb en Gijs zaten gedurende de derde ronde zo goed verstopt, dat ze niet door de 'jagers' werden gevonden. Daarmee vestigden de mannen een heus verstoprecord van vijfentwintig minuten. Wat een verstopkampioenen!

Een kort en niet al te spannend regenbuitje deed ons beslissen na de derde ronde aan de lunch te beginnen. Inmiddels was het toch alweer dik een uur. Na een boterham of twee, drie, vier was het tijd om even op adem te komen. Dat deed iedereen op zijn/haar eigen manier. Bijvoorbeeld door even lekker vrij te spelen, een dutje te doen of een leuk gezelschapsspel te spelen. Om vier uur stond het tweede gezamenlijke spel op het programma, namelijk levend kwartet.

Levend kwartet doet net als verstoptikkertje een beroep op strategisch inzicht en een goede lichamelijke conditie, maar ook op het kortetermijngeheugen. Bij de start van het spel kreeg iedere groep een basis toegewezen. Er werden verschillende voorwerpen willekeurig over deze basissen verdeeld. De groepen moesten vervolgens proberen om zoveel mogelijk kwartetten in hun eigen middencirkel te krijgen. Dit konden ze doen door één voorwerp uit een andere basis weg te roven en bij hun eigen basis te leggen. De leden van de groep waarvan een voorwerp gestolen werd, mochten de 'dief' aftikken. Als hij getikt werd, moest het gestolen voorwerp terug naar de oorspronkelijke basis. Doel was uiteindelijk om van alle voorwerpen één exemplaar in je basis te hebben liggen. Een behoorlijke uitdaging, maar wel een hele leuke!

Na levend kwartet was er nog even ruimte voor een momentje relaxen en om 18.00u stond het diner voor ons klaar. Dit keer stonden er soep, aardappelschijfjes, worteltjes en een visburger op het programma. Jum, jum!

Het uitbuiken moet in een flink tempo gebeuren, want vanavond staan de Bonte Avond en het smokkelspel nog op het programma.

 

Update 23.00 uur

Rond een uur of 21.00 uur stapte ik de kampaccommodatie binnen. Er was een gezellige sfeer met volop vrolijke gezichten. Spannend, want de optredens waren zojuist begonnen. Die traditie is al jaren hetzelfde en herinner ik mezelf vanuit mijn schoolkampen: zelf iets bedenken en in het geheim oefenen om je klasgenoten en leid(st)ers mee te verrassen. Echte entertainment werd er neergezet: toneelstukjes vol humor, leuke dansjes, moppentappers en mooie liedjes (zie de foto's in de galerij die alleen voor ingelogden zijn te zien). 

Na dit feest was het buiten net een beetje aan het schemeren en kon het grote smokkelspel beginnen. Natuurlijk kreeg ik ook een rol, de grote controle! Alle ingenomen smokkelwaar moets ik ophalen van de douaneleden en naar de daarvoor bestemde plaats brengen. Zeker een uur door het bos gelopen en opdracht serieus uitgevoerd...of toch niet helemaal juist. Was de plaats van bestemming nou bij TheA of bij TheO???

Nog even napraten, wat drinken en op naar bed om de volgende dag weer fris naar huis te kunnen gaan.

 

Vrijdag 21 juni (live verslag!)

Spanning, plezier en sensatie gisteren tijdens de Bonte Avond 2019. Optredens van Jens, Wendy, Carlijn, Bodil, Xue en Maaike, Juultje, Vlinder en Nina, Gleb, Houdaifa en Manolito, Sarah en Amélie zetten de grote zaal van de Luchtballon in vuur en vlam. Grappige toneelstukjes, coole dansjes, toffe moppen- en goochelshows, er werd volop van genoten. Naast de kinderen en groepsleid(st)ers was ook juf Antoinette aanwezig. Naar eigen zeggen was ze op woensdag in het bagageruim terecht gekomen en aldaar in slaap gevallen. De beat van de muziek had haar naar de Bonte Avond gelokt. We waren dus echt helemaal compleet tijdens de avond der avonden. 
Na de optredens trokken we met elkaar het bos in om het smokkelspel te spelen. Wederom werd er een beroep gedaan op het strategisch inzicht en de geruisloosheid van de kinderen. Groep 6 en 7, voor deze avond gevaarlijke criminelen, kregen de opdracht smokkelwaar van juf Thea naar meester Theo te brengen. In het bos liepen ervaren douaniers uit groep 8 en ook twee ordeverstoorders die beide kampen steeds op het verkeerde been probeerden te zetten. Er werd heel wat smokkelwaar bij meester Theo ingeleverd, maar ook het nodige onderschept. Kortom, de criminelen en douaniers waren allen goed op dreef. Om elf uur nog even lekker genieten van een bakje chips en een glaasje fris. Vervolgens lekker naar bed, want het was een lange en intensieve dag. Om één uur lagen alle kinderen te ronken en te zagen en hielden dat in sommige gevallen tot half negen vol.
Vandaag is een dag van nagenieten: sterke verhalen delen, lekker lachen en... nog een keer Gijs en Gleb zoeken tijdens verstoptikkertje! Na de lunch is het nog even vrij spelen en daarna de bus in. Houdt SchouderCom even goed in de gaten, daar leest u namelijk  of er door het verkeer kleine aanpassingen zijn ten opzichte van de verwachte aankomsttijd rond 16.30 uur.

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren
Loading...