Inloggen

Montessorischool Apollo

Laatste nieuws

preview

Beste ouders en kinderen,

 

Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen...🙃 Het jaar 2022 is alweer ruim een week oud.

Wat zijn wij blij dat wij onze deuren maandag 10 januari weer geopend hebben voor al onze leerlingen!

In de klassen hebben we met elkaar feestelijk geproost met kinderchampagne en een doosje rozijntjes. 

 

nj 12

De beste wensen voor het nieuwe jaar!

 

Op een fijn, gezellig en leerzaam tweede helft van dit schooljaar,

waarin we elkaar aldoor op school mogen zien en niet meer online moeten ontmoeten.

 

Het team

Montessorischool Apollo

preview

kerst a

 

 

Tja, ... en zo sluiten we vervroegd onze deuren. Gelukkig konden we de kinderen verrassen door van het kerstontbijt, een kerstlunch te maken en het een week vervroegen. In alle klassen zat de kerststemming er goed in. Alle teamleden en ook alle kinderen waren uitgedost voor de kerstlunch. Van foute kersttrui tot kostuum, van kerstrok tot galajurk, we hebben vanalles gezien vandaag. Wat hebben de kinderen, de ouders en het team er een werk van gemaakt! Complimenten!

 

 

Het kerstmenu:

 

- brood bruin/ wit bolletje/ kerststol

- hagelslag/ jam/ kaas/ worst

- eitje

- komkommer

- watermeloen/ appel/ bleekselderij

 

De kinderen hebben zich keurig gedragen in ons kerstrestaurant. De jam werd netjes met een lepeltje geschept en over de boterham verdeeld. Het hartige beleg met een vorkje gepakt. Limonade zelf ingeschonken door de kinderen. Er ging wel eens wat mis, maar we zijn hier om te leren. En het zelf opruimen (samen met de leidster) zien wij ook als een leermoment. Al met al duidelijk te zien dat de kinderen op een montessorischool zijn/ zitten. 

 

Als kers(t) op de taart kwam de kerstman (meester Peter volgens alle kinderen) een kerstkoekje en presentje brengen. De kinderen en het team hebben genoten van deze kerstdag op Montessorischool Apollo!

kerstgroet

Tot volgend jaar in 2022!

preview

🎅kerstcrea

Op donderdagmiddag is er in alle klassen geknutseld, gekleurd of geschilderd. Alle kinderen hebben zich enthousiast inzet om de verschillende opdrachten in de klas te maken. Helaas konden ze niet door de school, zoals ze gewend waren. Langs alle klassen gaan om te kijken welke kerstcrea ze wilde gaan maken. We hebben zowel in de hal, de klassen de werkjes opgehangen, zodat de hele school versierd is. Elke klas heeft de ouders verblijd met een 'kijkje in de klas'. 

 

🎄opzetten en versieren van de kerstboom 

In de vorige Nieuwsflits heeft u al kunnen zien, hoe de groene hal van Sint naar Kerst is omgetoverd door meneer Rob. Ook in de rode hal is de boom opgetuigd, net zoal in de klassen. Foto's heeft u al in de klassenblog kunnen bewonderen. 

 

💡 kerstlampjes

Iedere ochtend starten we in de klassen met een gedicht, een verhaal of een liedje. Alle grote verlichting blijft uit en de kerstsfeer in de klassen komt tot zijn recht omdat het  ook buiten nog donker is. Vanaf vandaag mogen de kinderen hun eigen kerstlampje meenemen op een batterij. Het is fijn als de lampjes voorzien zijn van de naam van uw kind.

 

 

preview

sint 1

 

Wat was het een enorm feest afgelopen vrijdag. Sint & Piet brachten dit jaar weer een bezoek aan onze school. We startten de dag met elkaar op het plein. We hebben Sint verrast dit jaar! Elk jaar viert Sinterklaas zijn verjaardag met het geven van cadeaus aan iedereen. Dit jaar hebben we Sinterklaas een keer in het zonnetje gezet. Piet had iedereen opgetrommeld voor een leuk plan.... Hij heeft Sinterklaas naar binnen gestuurd om een lekker kopje koffie te drinken, zodat hij ondertussen een verrassing kon voorbereiden met alle kinderen van school. Er werden vlaggenlijnen opgehangen en er is geoefend met het verjaardagslied.

Sint was erg verrast toen hij buiten kwam. Hij is door de kinderen leuk verwelkomd, er is voor hem gezongen en gedanst. En hij kreeg een cadeau.... Een mega taart! Wat een gezellig feest voor hem. 

 

Sinterklaas heeft een bezoek gebracht aan de klassen van de school. In de onderbouw was hij verrast door de leuke vragen die er werden gesteld, in de middenbouw was hij overdonderd door de goochelkunsten en in de bovenbouw vond hij het fantastisch dat de líeve kinderen zo mooi voor hem zongen en hem een warm welkom gaven. 

 

sint 2

Dááág Sinterklaas, bedankt voor deze leuke dag en u bent volgend jaar weer van harte welkom bij ons op school! 

 

 

preview

 

 

herfst 2

Het team heeft met de kinderen de school versierd in het thema herfst.

 

Kijkje in de klas

Na lange tijd en geduldig wachten, mogen wij het Kijkje in de klas weer organiseren. Wij kunnen niet wachten om de ouders mee te laten kijken in het reilen en zeilen in onze klassen. De ouders hebben via SchouderCom de mogelijkheid gekregen om zich in te schrijven.

 

Wat houdt het in?

- We stellen de school open en geven de ouders letterlijk een Kijkje in de klas.

- Gedurende 30 minuten mogen de ouders plaatsnemen in de klas van hun kind. 

- De ouders schrijven na afloop wat zij hebben ervaren. Deze 'wolkjes' met ervaringen worden in de hallen van de school gehangen.

 

Informatiemarkt

Aan het begin van een schooljaar wordt er normaliter een Informatieavond gehouden voor nieuwe ouders in de bouw en zij-instromers. Door de Corona-afspraken kon deze niet doorgaan in de normale vorm. We hebben als team gekozen om aan de start van de tweede periode een soort informatiemarkt neer te zetten. 

 

Wat houdt het in?

- Alle bouwen hebben een informatieplek in hun bouw neergezet. 

- De onderbouwplek is gelijk om de hoek als u binnenkomt door de OB-ingang,

  de middenbouwplek is in het trappenhuis bij de MBB,

  de bovenbouwplek is tussen de lokalen van BBA en BBB.

- Op de plekken vindt u de materialen en spullen die getoond en besproken worden op een informatieavond. U treft daar ook een Informatieboekje aan van de bouw, deze mag u meenemen. 

- Na schooltijd kunt u een kijkje nemen en vragen stellen aan de groepsleid(st)ers die erbij staan. 

-Tijdens de kind-oudergesprekken zullen er minder groepsleid(st)ers beschikbaar zijn om u te woord te staan.

 

Wij hebben het volste vertrouwen in dat uw kind de meeste vragen zal en kan beantwoorden. Zij weten namelijk heel goed waarmee ze werken, hoe ze werken en hoe ze dat bijhouden.

 

 

info 1herfst 1info 3

 

Heel veel plezier met kijken!

 

Tot ziens in Montessorischool Apollo

preview

Kinderboekenweek 2021 evenementen bezoeken? Alle boekentips en evenementen  | Paagman

 

kbw1De KinderBoekenWeek (KBW) is vandaag gestart en heeft als thema: Worden wat je wil. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de KBW 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

 

De KBW begint op 6 oktober en duurt tot 17 oktober. In deze week willen we het belang en plezier van lezen onder kinderen tussen de 6 en 12 jaar extra onder de aandacht brengen. Er komen ouders over hun beroep vertellen op school in de verschillende klassen. Leesouders kunnen zich (via de mail van 5 okober 2021) opgeven om met kinderen te komen lezen. De rode en de groene hal en het trappenhuis (bij de ingang van de peuterspeelzaal) zijn aangekleed in het thema KBW. In de klassen zullen er lessen worden gekoppeld aan de KinderBoekenWeek. 

 

kbw2 kbw3 kbw4 kbw5

 

Ieder jaar wordt er een lied speciaal geschreven en opgenomen door Kinderen voor kinderen ter ere van de KBW (klik op het logo hieronder). 

Kinderboekenweeklied 2021 - Ik Word Lekker Wat Ik Wil!

 

In de mediagalerij, alleen voor gebruikers, vindt u foto's van onze activiteiten tijdens de KinderBoekenWeek. 

 

Beroep in de klas

De kinderen in de onderbouw hadden vandaag bezoek van een ouder die kwam vertellen over haar beroep. Ze zagen het al snel.... een mevrouw met een witte lange jas aan; die moet vast een dokter zijn! Vandaag was er bezoek van een kinderarts. Er is een heleboel verteld over hun eigen ervaringen met het ziekenhuis en ziek zijn en er zijn een heleboel vragen gesteld. We hebben de instrumenten bekeken die ze mee had genomen, en besproken waar die voor dienen; voor het controleren van je oren, je reflexen en het hart natuurlijk. Met de stethoscoop mochten de kinderen zelf allemaal even het hart luisteren van een ander. Een leuke ervaring!

 

Ook in de andere bouwen hebben we bezoek gehad van ouders. We hebben in de middenbouw kennisgemaakt met een tolk (die mensen bijstaat in allerlei situaties en die zelf onvdoldoende Nederlands spreken). De bovenbouw heeft bezoek gehad van een ouder die asl verzorgende nachtdiensten draait en een ouder die rechten doceert aan de Universiteit. 

 

Verwondering om de hoek groep 5 t/m 8, zie de foto's.

De kinderen hebben een flyer meegekregen waarmee ze zich in kunnen schrijven op verschillende workshops.

 

Tim de kleine boswachter (MB),  zie foto's.

In de klassen is het boek voorgelezen. Tim is gek op het bos en buiten zijn. Hij is eigenlijk al bijna boswachter, net als zijn vader. In één van de verhalen wil Tim een hut bouwen in het bos. Daar treft hij Tippi, een meisje dat net hetzelfde plan had. Ze besluiten samen te werken. De kinderen hebben in tweetallen een hut gebouwd, maar dan in het klein. Daarvoor zijn ze eerst op verkenning gegaan en hebben materialen verzameld tijdens het buitenspelen. 

preview

lo33 oktober moet je vieren 3 OctoberVereeniging on Twitter:

op de kermis en in de stad.

 

Haring, hutspot, wittebrood

Daar komen geuzen, daar komen geuzen.

Haring, hutspot, wittebrood

Daar komen geuzen al in hun boot.

 

Traditioneel Leids liedjesfeest voor 3500 kinderen, het minikoraal, mocht weer live! Na weken repeteren met de muziekjuf en met gisteren een optreden bij de Zuidwester, fietsten de kinderen uit de bovenbouw van Montessorischool Apollo vanmiddag naar het Garenmarktplein. Dit jaar waren er plekken gereserveerd voor de tribunes en zaten we goed in zicht van de camera's. Het bleef helaas niet helemaal droog. Desondanks genoten alle kinderen, juffen en ouders en werd er uit volle borst meegezongen. Fietsouders bedankt voor jullie inzet. 

hutspot

Op vrijdag 1 oktober vierden wij met alle kinderen van Montessorischool Apollo het Leidens Ontzet. We verzorgden deze dag de lunch; volgens de Leidse traditie wordt er hutspot, met of zonder klapstuk, gegeten. 

Voor wie dat wil was er vegetarische jus voor 'in het kuiltje'. Dit werd allemaal warm op school aangeleverd door slager Hartekamp. Er werd limonade geserveerd en als toetje waren er druiven. In alle klassen is er heerlijk gesmuld van de hutspot. De één kon er geen genoeg van krijgen, bij een ander bleef het bij proeven.

Een mooie traditie waar onze kinderen mee opgroeien. Zie ook net boven het kraampje de tekst van Maria Montessori: 'Niets in de geest...wat niet in de zintuigen is geweest'.

 

Al met al weer een geslaagde viering van Leidens Ontzet!

LO1

 

LO

 

ps. hou de mediagalerij in de gaten voor meer foto's 

preview

Hoe mooi is dat? Een gedeeltelijk zonsverduistering die zich verspreid over alle pauzes laat waarnemen. Helemaal passend bij het mooie kosmische onderwijs dat wij geven. Passend bij ons als montessorischool.

 

In alle bouwen hebben we er even bij stilgestaan. In iedere bouw op zijn

Zo maak je zelf een eclips-camera.

niveau, aansluitend bij de ontwikkeling van de ontdekker, de verkenner en de onderzoeker. 

 

- Wat is een zonsverduistering?

- Wat gebeurt er dan? 

- Wat doet het met de dieren?

- Kunnen wij het ook zien?

- Is het gevaarlijk?

 

We hebben met de kinderen een gaatjescamera gemaakt, want zomaar in de zon kijken is heel slecht voor je ogen. Tijdens het overblijven hebben vele kinderen een poging gewaagd om de verduistering op hun papier te toveren. 

 

Het was mooi om te zien hoe de kinderen samenwerkten en elkaar hielpen. Met je rug naar de zon, zorgen dat je niet je eigen schaduw op het papier hebt en genieten maar. De kinderen waren erg enthousiast. Er was zelfs een meisje die ontdekte dat je via een gaatje in een laurierblad (ook een gaatjescamera) de verduistering kon zien. Zij is op verkenning gegaan. Werkt het ook met andere voorwerpen met een gaatje erin? Dat is waarom we dit onderwijs zo waarderen. 

 

In vele klassen is er ook gekeken via de livestream van de sterrenwacht. We konden ook goed de zonnevlammen zien toen de camera wel 370% vergrootte. 

 

Al met al weer een hele ervaring, beleving rijker. Hier zal nog wel eens over gesproken gaan worden. 

 

preview

rettichsaladeRettichsalade 

Ieder week krijgen we drie dagen schoolfruit. Op maandag, donderdag en vrijdag. Soms krijgen we fruit of groente dat we niet kennen. Deze keer was dat rettich. Het lijkt op een witte winterpeen, maar het is een soort radijs.  

Op donderdag heeft de juf de rettich geschild en mochten we vertellen hoe groot stuk we wilden proeven.  Het is dan spannend om te proeven. Sommige kinderen vonden het niet lekker. 

Op vrijdag hebben we een rettichsalade gemaakt. We gingen eerst de rettich schillen en raspen. Daarna deden we er rozijnen in. We deden de 5 appels er gesneden in en daar 20 eetlepels yoghurt. Alles goed roeren en bij onze lunch mochten we een beetje salade. 

 

geschreven door: Lola en Gabi

 

Schoolkippen

Er wonen twee bruine kippen op het schoolplein. Ze hebben wel achttien eieren gelegd. Ze hebben een mooikippennest plekje gekregen. De twee kippen zijn twee vrouwtjes. De eieren hebben wij opgegeten bij de rettichsalade op vrijdag 19 maart. Ze waren niet bevrucht (dat had de juf gecontroleerd). We hadden genoeg eieren voor de hele school (de klassen die er toen waren). Iedere klas kreeg drie eitjes. 

geraapte eiereneieren snijden

geschreven door: Wouter

 

Pasen

Paastafel

In de afgelopen week kleurde de school frisse lentekleuren. Vazen met paastakken sierden de klassen en de beide halletjes waren in paassfeer gebracht. In de verschillende bouwen werden er paas- en lenteknutsels gemaakt. 

 

scorebordOp Goede Vrijdag traditioneel ons paasontbijt. Alle klassen waren omgetoverd tot een heus Montessorischool Apollo restaurant, waar de kinderen mochten genieten van het met elkaar eten. Na het ontbijt de corona-versie van het paaseierenspel. Alle klassen hebben 10 minuten geprobeerd om zoveel mogelijk eieren te vinden. Er waren er 100 verstopt! Na afloop mochten de kinderen in 5 minuten de eieren weer verstoppen voor de volgende klas. We moeten zeggen dat sommige toch wel heel goed waren verstopt. Op dit moment liggen er nog 39 eieren op het plein ;-) 

 

De klassen OBB, MBB en BBA verdienen de eervolle vermelding. Zij hebben van hun bouw de meeste eieren gevonden! Gefeliciteerd!

 

Alle kinderen hebben na afloop een chocolade-ei en een blauw druifje gekregen.

preview

De afgelopen twee weken stonden in het teken van het oppakken van ons onderwijs zoals het volgens ons allen bedoeld is: met elkaar en op school. Zowel groepsleid(st)ers als kinderen waren blij elkaar weer te zien en te spreken. We zagen daarnaast vele werkjes naar school komen. Van netjes geordende mapjes per schoolvak tot goedgevulde ordners. Maar ook rijmboekjes, opdrachten bij het honderdbord en de taalsymbolen, werkwoordspellingbladen en creatieve opdrachten bij de kosmische lessen. Kortom: de kinderen hebben goed hun best gedaan tijdens de thuiswerkperiode en dat was mooi om nu 'in het echt' terug te zien.

Ook op school zijn de kinderen inmiddels alweer fijn aan de slag gegaan. Naast ontmoeting tussen kinderen en groepsleid(st)ers en kinderen onderling, was er ook ruimte voor het delen van thuiswerk en gezellige en creatieve momenten. Via de fotogalerij bieden we u een selectie van het werk dat de kinderen hebben gemaakt. Vanwege de drukte hebben we lang niet van al het schoolwerk foto's kunnen nemen. Ga dus thuis vooral met uw kinderen in gesprek over wat ze op school allemaal beleefd hebben na een schooldag. We zijn ervan overtuigd dat er dan nog veel meer moois te vertellen valt 🙂

preview

Inline imageVoor de kerstvakantie won Khalil de Schoolfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Normaal gesproken vindt de ronde daarna, de Regiofinale, in een van de Leidse bibliotheken plaats. Tijdens deze ronde nemen kinderen van verschillende scholen het tegen elkaar op om een plaatsje in de provinciefinale te bemachtigen. Dit jaar werd de Regiofinale op school georganiseerd: geheel digitaal. Al om 8.15u stond Khalil vol goede moed en gezonde spanning voor het hek van de school te trappelen om aan de dag te beginnen. Om 11.15u was het dan zover. Na een ochtendje lekker werken en even een frisse neus buiten gingen we online! Naast Khalil was heel groep 8 aanwezig om hem te supporten. Wat een kameraadschap!

 

Goed! Over naar de Regiofinale! Eerst werd er kennisgemaakt met de jury. Hierin zat onder andere Loes Riphagen: schrijfster van het Prentenboek van het jaar 2021: Coco kan het! Hierna volgden de zeven lezers die onder andere voorlazen uit De Griezels, Achtste-groepers huilen niet en Dagboek van een muts. Khalil leverde zijn bijdrage door als zevende en laatste lezer uit het boek Het leven van een loser (deel: Bekijk het maar!) van Jeff Kinney te lezen. Khalil las goed op tempo, met een prettige toon en wist de humor uit zijn fragment goed over te brengen. Grote Klasse, met een hoofdletter K!

 

Na een korte Voorleesquiz via Kahoot was het tijd om de winnaar bekend te maken. Spanning en tromgeroffel vulden het lokaal 🥁🥁🥁🥁 Ondanks Khalils fantastische voorleeskwaliteiten won hij de Stadsfinale echter niet. Wat buiten kijf staat, is dat het heel knap is dat Khalil zover is gekomen en dat hij uitstekend heeft voorgelezen. Daarom ontvang hij van BplusC dan ook een mooie cadeau. Complimenten dus aan Khalil en ook aan alle supporters die de Regiofinale hebben meebeleefd!

preview

Maandag mogen de kinderen weer naar school komen en dat is fijn.

Fijn omdat we elkaar dan weer zien, we weer met elkaar kunnen spelen en werken. Breuken van Pieke

Fijn om weer in een ritme te komen en er weer een bekende structuur is waar houvast en zekerheid aan ontleend kan worden.

Fijn dat we elkaar weer gaan ontmoeten en weer kunnen gaan opbouwen wat we met elkaar hadden.

 

Wij horen en lezen over opgebouwde (leer)achterstanden. Als montessori mensen zien we deze periode anders. 

Er is juist heel veel geleerd. Van ouders, opa's en oma's, oppassen en ieder die geholpen heeft om deze periode door te komen. Niet alleen het thuisonderwijs, maar ook als voorbeeld hoe wij met elkaar om gegaan zijn. Enorme levenslessen zijn er geleerd in op elkaar aangewezen zijn, met elkaar moeilijkheden oplossen en volhouden en vooral ervaren dat met kracht, vertrouwen en meeveren in een crisis als deze we op elkaar kunnen leunen.

 

Allen die rond onze kinderen hebben gestaan bedankt!

Bedankt voor...

  • de lesjes
  • de mooie werkjes
  • de leuke filmpjes
  • de lieve berichtjes aan ons
  • het vertrouwen in elkaar

Maandag zien we elkaar gelukkig weer!

preview

De blaadjes waren inmiddels van de bomen gevallen, de temperatuur daalde, maar van echt winterweer was tot nu toe nog geen sprake. Daar kwam dit weekend verandering in: Nederland verdween van zaterdag op zondag onder een dikke laag sneeuw. Door het KNMI werd code rood uitgeroepen vanwege de heftige, maar ook erg indrukwekkende sneeuwduinen.

Om het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden, bleven de deuren van onze Montessorischool op maandag nog even dicht. Aan de ene kant jammer natuurlijk, want we wilden allemaal graag weer naar school. Aan de andere kant bood het wel de kans om nog even extra van het winterse Nederland te genieten. Een sneeuwhut bouwen, springen op de sneeuwtrampoline of gewoon lekker even samen van de sneeuw genieten, het kon allemaal. 

Van een aantal kinderen en ouders ontvingen wij foto's en kregen daarmee een leuke impressie van deze ijsvrije maandag. Morgen weer lekker naar school waar we vast en zeker ook nog volop gaan genieten van deze winterse week.

preview

Inline image

Van 20 t/m 30 januari is het weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen. Lekker voorlezen uit je lievelingsboek, ademloos luisteren naar mooie verhalen en genieten van mooie kaften en illustraties! Naast dat voorlezen en voorgelezen worden heel leuk is, is het ook goed voor de ontwikkeling van zowel woordenschat, spelling als tekstbegrip. Kortom, leuk én leerzaam! Wat wil een mens nog meer?

 

Prentenboek van het jaar: Coco kan het!

Zoals ieder jaar is ook dit jaar een Prentenboek Top 10 samengesteld. Het Prentenboek van het jaar 2021 is Coco kan het! van Loes Riphagen. 

Inline image

Vandaag is een grote dag. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

 

De boeken op de website van de Nationale voorleesdagen zijn vrijwel altijd te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandel. Wilt u een boek aanschaffen? Kijk dan vooral eens rond welke plaatselijke boekhandels bij u in de buurt gevestigd zijn. Zij kunnen een financieel steuntje in de rug goed gebruiken!

 

Voorleesontbijt

Normaal gesproken organiseren we op school een voorleesontbijt. Door de huidige lockdown is dat dit jaar niet mogelijk. Thuis kunt u echter alsnog een voorleesontbijt organiseren waarbij ontbijten en voorlezen uit mooie (prenten)boeken elkaar afwisselen. 

 

Meer informatie?

Bezoek voor meer informatie, een overzicht van alle nieuwe boeken en activiteiten (zoals online workshops) de website van de Nationale Voorleesdagen: www.nationalevoorleesdagen.nl

preview

Beste allemaal, 

 

De afgelopen twee weken hebben we genoten van een welverdiende kerstvakantie 🤶🎄🎅. Aan het einde van deze kerstvakantie, op de tweede donderdag en vrijdag, sloten we het kalenderjaar 2020 af en vierden we de komst van een nieuw jaar: 2021 🎊🎉🎊🎉

We gaan er met elkaar een Gezond, Leerzaam en Sprankelend nieuw jaar van maken. Eerst nog even via de digitale weg, maar hopelijk ook snel weer op school.

Inline image

preview

Vanaf vandaag houden we regelmatig dit kerstdagboek bij. Hierin updaten we jullie thuis over wat we op school allemaal doen tijdens de allergezelligste periode van het schooljaar. Kom vooral regelmatig een kijkje nemen op SchouderCom; daar vrolijkt u gegarandeerd van op!

 

Maandag 8 december

Sinterklaas is koud het land uit en de Kerstsfeer is al in de school binnen gedrongen. Meester Rob heeft weer een prachtig winterlandschap gemaakt in de groene ingang bij de kleuters. Ziet u vanaf het hek uw kind dralen op de mat, dan is dit wat hij/zij staat te bewonderen.

Ook het kamertje van Rob is weer super gezellig, met mooie sneeuwramen en een gezellig haardvuurtje op de computer. Een warme binnenkomer in deze mistige dagen.

 

Woensdag 9 december: mooie lichtjes, fraaie kerstbomen en kunstige crea's!

Wat zijn we de afgelopen dagen al lekker creatief bezig geweest: kertsbomen, kerstkransen, ijskristallen, kerststerren, allemaal even fraai om naar te kijken. En wat hebben we al mooie bomen in de school staan, mooi versierd en vol knusse kerstige lichtjes. De lichtjes op de tafels van de kinderen maken het geheel helemaal af. U leest het al: we zijn uitstekend begonnen aan de kerstperiode. In de fotogalerij kunt u thuis ook meegenieten van de gezellige sfeer en al het moois dat de kinderen maken.

 

DonderInline imagedag 10 december: Een gezonde kerst gewenst

In MB-B staat wel een hele bijzonder kerstboom zagen we vanochtend. Niet een groene met kerstballen, slingers en lichtjes, maar een echte kerstfruitboom met peren, sinaasappels en meloenen. Tijdens de kerstdagen houden we natuurlijk van een lekker hapje en drankje, maar dat moet allemaal wel een beetje gezond blijven natuurlijk. Puik idee dus om een mooie fruitboom neer te zetten tijdens de kerstdagen op school. Dat het fruit er allemaal maar extra lekker door mag gaan smaken!

Inline image

 

Vrijdag 11 december: Kerstboom opgetuigd door de bovenbouw!

Gisterochtend werd de kerstboom in de rode hal opgetuigd. Niet door de kerstman, zijn kerstelfjes of door de groepsleid(st)ers, maar door bovenbouwers Ferit, Naomi en Robert. Eerst de taken

goed verzorgd uitklappen, toen de lichtjes erin (en wat waren dat er lekker veel!) en tot slot de ballen en slingers erin. Een mooie boom zou u denken, maar volgens onze bovenbouwers miste er toch nog een essentieel onderdeel, namdelijk: de piek! In de vorm van een mooie, grote, rode strik werd deze alsnog aan de boom toegevoegd. Zowel in de groene als in de rode hal komen de kinderen 's ochtends dus extra kerstig de school binnen.

 

Maandag 14 december: Verhalen voorlezen in de bovenbouw

Deze week vieren we kerst in de bovenbouw. ’s Ochtends is het lekker gezellig met de kerstboom, de lichtjes en de ballen en natuurlijk de verhalen en de lampjes van de groep! Ook hebben we gezellig het digihaardvuur aanstaan.

In BB-A lezen we iedere ochtend een verhaal uit het boek Kerstverhalen. Bijvoorbeeld het verhaal van Scrooge. Oom Scrooge  was de rijkste persoon in de stad en hij was niet zo aardig. Zijn neef Fred werkte voor zijn bedrijf, maar hij kreeg niet genoeg geld om een lekker diner  klaar te maken voor zijn gezin. En Timmetje, die erg ziek was kreeg niet genoeg eten om beter te worden en naar de dokter kon die ook niet. Op een nacht werd Scrooge midden in de nacht wakker en toen kwamen er drie spoken langs zijn huis. Die lieten Scrooge zien waarom het belangrijk is om aardig voor elkaar te zijn. Uiteindelijk werd Scrooge een stuk aardiger en zorgde goed voor zijn neef Fred en neefje Timmetje.

Het verhaal dat we vandaag hebben gelezen is het verhaal van Sterre. Sterre had eindelijk kerstvakantie.  “Yes!”, dacht Sterre, maar ze moest wel snel inpakken, want ze moest naar haar vader. Maar wat moet ze doen? Haar moeder zei: “zoek maar uit wat de kerstgedachte is”. Uiteindelijk heeft Sterre die ook gevonden. Maar het had toch wel even aandacht nodig. Eerst ging ze aan haar moeder vragen wat voor haar de kerstgedachte was, toen aan haar stiefzus Kelly en toen aan haar stiefvader. Ook vroeg ze het aan haar echte vader, haar stiefmoeder en aan baby Merle. Uiteindelijk als je hun antwoorden vergelijkt, vinden ze het allemaal belangrijk om met elkaar te zijn. Dat is toch wel een kerstwonder!

 

Geschreven door Rikky

 

Dinsdag 15 december: Een onverwachts vroeg, maar heel gezellige en kerstig einde van 2020

Vandaag stond plotseling de laatste fysieke schooldag gepland. Voor ons allemaal even schakelen en wat hebben we dat goed gedaan. Bestek, soepkommetjes, gezelschapsspellen en lekker hapjes en drankjes waren in overvloed aanwezig. Op deze manier hebben we met elkaar alsnog een gezellige en sfeervolle dag kunnen beleven: 's ochtends bij de lampjes van de kerstboom en 's middags met sandwiches, krentenbollen, wraps, soep, chocomel en andere lekkernijen! Op een later moment zullen we de foto's van deze gezellige en leuke dag met u delen. Nu eerste even de koppen bij elkaar steken om de komende thuiswerkperiode vorm te geven.

 

Dinsdag 15 december: Kerst in de onderbouw

In OB-A zijn we de dag gestart met de vraag: Wát wordt er eigenlijk gevierd met kerst? "Lekker eten!" Ja, uiteraard, we vieren dat door samen te zijn en met elkaar lekker te eten, maar door het lezen van het prentenboek Het kerstverhaal hebben we nu ook geleerd dat met kerst de geboorte van Jezus wordt gevierd. Gedurende de ochtend zijn er hapjes gemaakt en is er gezongen. Vraagt u eens naar het liedje Wat een sterren? Misschien kan uw kind dan laten horen wat we hebben geoefend!

preview

Inline imageOnder de noemer 'beter wat later dan helemaal niet' willen we u langs deze weg toch ook nog even meenemen naar de verjaardag van de grootste kindervriend van Nederland: Sinterklaas. Dus naast al het nieuws over Kerst en de Voorleeswedstrijd, óók nog een leuk bericht over de verjaardag der verjaardagen.

 

Op 4 december was het in de hele school een groot sinterklaasfeest!  Jong en oud genoten van een dag vol gezelligheid, gezonde spanning, kruidnoten en uiteraard een bezoek van Sinterklaas en zijn vriend Piet. Dat bezoek begon wel even heel anders dan anders. In de onderbouwgang stond namelijk een comfortabel reisbed opgesteld, toevallig met een echt sinterklaasdekbed. 's Ochtends vroeg bleek dat Sinterklaas was blijven slapen op Montessorischool Apollo. Ja, dat leest u goed! Sinterklaas was blijven slapen. De kinderen die door de groene deur kwamen waren blij verrast Sinterklaas aan te treffen. Supergaaf en superspannend!

 

Iedere groep had vervolgens een momentje met Sinterklaas en Piet gepland, de onderbouw in de speelzaal en de midden- en bovenbouw in de eigen groep. Tijdens hun deze momentjes werden Sint en Piet getrakteerd op onder andere kunstwerkjes, toneelstukjes, ontroerend vioolspel en heuse playbackshows. Als bedankje kreeg iedere groep van Sint en Piet een groepscadeau. Was deze nog niet binnen door de coronadrukte bij de postkantoren, dan zouden deze zeker heel snel gaan komen, beloofde Piet ons. Gelukkig maar!

 

Aan het einde van de dag gingen alle kinderen met een voldaan en enthousiast gevoel naar huis. Daar stond op 5 december vast ook nog een thuisviering op de planning! Zoals u kunt lezen hebben we met elkaar een spannend, gezellig en actief Sinterklaasfeest gevierd. Wat wil een kind nog meer? Achteraf meegenieten? Dat kan via de fotofgalerij!

preview

Voorleeswedstrijd groep 5 t/m 8 | Basisschool St. Jan Baptist, WassenaarIn het kader van de Nationale Voorleeswedstrijd hebben verschillende kinderen tijdens drie voorleesrondes aan hun groepsgenoten voorgelezen. Tijdens deze rondes stonden voorleesplezier en luisterplezier centraal. Maar zoals bij elke wedstrijd rolde er na de derde ronde ook een groepswinnaar uit. Deze groepswinnaars stonden vandaag in de Schoolfinale. Iedere bovenbouwgroep werd vertegenwoordigd: BB-A door Khalil, BB-B door Leila en BB-C door Mina. Via Microsoft teams, was ook juf Tilly van de partij. Vandaag even niet als groepsleid(st)er maar als begeleidster van de kinderjury.

 

Eerst werd er nog even geloot voor de lezersvolgorde. Daarna was het dan tijd voor het echte werk. Tijdens het voorlezen was de sfeer in het publiek uiterst geconcentreerd te noemen. Samen met de jury hebben zij gelet op voorleestempo, volume en articulatie. Alle drie de lezers lazen op hoog niveau voor en de jury kwam dan ook tot de conclusie dat er eigenlijk alleen maar winnaars waren aan het einde van de finale. Toch kon er uiteindelijk maar één voorlezer als Schoolkampioen gekozen worden. Na deskundig beraad koos de jury voor 🥁 🥁 🥁 🥁 🥁 🥁 🥁 🥁 🥁 🥁 (trommeldetrommeldetrommeldetrommel): Khalil!!!

 

We willen Khalil via deze weg nogmaals van harte feliciteren met het Schoolkampioenschap. Ook de andere lezers uit Schoolfinale en de lezers uit de groepsrondes willen we nog even met naam en toenaam bedanken: Mina, Leila, Quinn, Timo, Rikky, Jonathan, Juultje, Vlinder, Levi, Bram, Bradley, Rutger en Imane. Net als de lezers verdient ook het publiek een warm dankwoord, want zonder actief en enthousiast publiek is een Voorleeswedstrijd niet te organiseren.

preview

Na een geweldig gezellige sinterklaasfeest, staat nu dan toch echt de allergezelligste periode van het schooljaar voor de deur, namelijk de kerstperiode! 🎄 Gezellig samen de kerstboom optuigen, kerstknutsels maken en met elkaar genieten tijdens de kerstbrunch. Kortom, echt de kroon op een half jaar lang hard werken en samen ontwikkelen. In de fotogalerij ziet u de eerste kerstig aangeklede bomen al komen. De komende dagen zullen we nog meer foto's posten, ook vanuit het gezellige, knusse ochtenddonker natuurlijk 😉 Blijf dus zeker regelmatig terugkomen naar onze website!

preview

Inline imageDe afgelopen dagen hebben de kinderen hun prachtige surprises vol trots en plezier naar de groepen gebracht voor de jaarlijkse surprisetentoonstelling. Dit jaar konden we extra lang van elkaars surprises genieten en dat hebben we dan ook volop gedaan. In de fotogalerij kunt u lekker meegenieten van al het moois dat de kinderen hebben gemaakt. Morgen zullen we alle surprises aan elkaar uitdelen en genieten van een spannende en gezellige dag 😊!