Inloggen

Montessorischool Apollo

Laatste nieuws

preview

Nog een mooie toevoeging aan de stakingsfoto's, namelijk onze stakingsfilm. Boodschap: breng balans door ons de financiële middelen te geven waarmee we ons onderwijs nog beter kunnen maken. Dat brengt niet alleen de realisatie van de hoge verwachtingen dichterbij, maar ook de verhoging van de status van ons prachtige beroep! 

preview

Inline imageVandaag staan er door heel Nederland acties gepland voor beter onderwijs. Ook het team van Montessorischool Apollo voert actie. Het doel van de acties is om naar de politiek en maatschappij een signaal af te geven dat het bieden van goed onderwijs vraagt om voldoende leerkrachten, die voldoende tijd hebben om hun prachtige werk goed uit te voeren en daarvoor eerlijk beloond worden.

De verwachtingen in het onderwijs liggen hoog en dat is volgens ons montessoriteam niet meer dan logisch. Ons team staat iedere dag vol overtuiging klaar om samen met de kinderen de wereld om ons heen te ontdekken, en dat allemaal met een scherp oog voor het individu. Kortom, wij verzorgen montessorionderwijs vanuit ons hart. U begrijpt dat dit veel inspanning vergt zowel voor, tijdens als na schooltijd. 

Wat we van onze overheid nodig hebben, zijn structurele financiële bijdragen aan het onderwijs. Bijdragen die het mogelijk maken kwalitatief goed onderwijs voor onze kinderen te blijven verzorgen. Denk hierbij aan bijdragen voor het terugdringen van het leerkrachtentekort, extra ondersteuning in de groepen en een eerlijker salaris. Naast geld hebben we ook vertrouwen nodig in onze professionele kennis en kunde. Door dergelijke investeringen zal de status van de leerkracht op de maatschappelijk ladder stijgen, de gevoelde werkdruk afnemen en de goede kwaliteit van ons onderwijs nog verder verbeteren. Hier hebben alle maatschappelijke betrokkenen uiteindelijk baat bij: kinderen, ouders, leerkrachten en overheid. 

 

Vandaag hebben wij dus actie gevoerd, omdat we trots zijn op ons beroep. Het allermooiste beroep ter wereld. We willen jullie, kinderen en ouders, ongelofelijk bedanken voor jullie steun en vertrouwen. Samen maken we ons mooie onderwijs iedere dag weer waar en samen knokken we er iedere dag voor om dat mooie onderwijs nog beter te maken!

preview

Inline imageOok dit jaar hadden weer heel wat kinderen zich opgegeven voor de Nationale Voorleeswedstrijd. Via oefenrondes en een groepsfinale konden vier deelnemers de bouwfinale bereiken. Deze vond plaats op vrijdag 1 november; een spannend begin van de nieuwe herfstmaand, dus!

In het lokaal van meester Pelle was een heuse jurytafel ingericht voor de deskundige kinderjury en een publieksvak voor - u raadt het al - het publiek. Ingmar, Juultje, Brandon en Janne, de vier bouwfinalisten, hadden zich alle vier uitstekend voorbereid. Het leestempo was dus dik in orde, de leestoon idem dito en wat ook erg knap was: de finalisten kregen het goed voor elkaar om hun publiek 'mee te zuigen' in hun verhaal.

Na de voorleesbeurten trok de jury zich terug. Ieder jurylid noteerde voor zichzelf op een briefje wie hij of zij de beste lezer vond. Nadat de briefjes waren bekeken en de balans was opgemaakt, nam meester Peter de tips en tops per lezer door. Na het juryberaad was het hoog tijd om de winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd 2019 bekend te maken. Spanning in het publiek, rode konen bij de finalisten en tromgeroffel op het teken van meester Pelle... En de winnaar is (trommeldetrommeldetrommel)...... JUULTJE! Een daverend applaus volgde en felicitaties door de supersportieve medefinalisten werden met Juultje gedeeld. 

 

Bij dezen willen we alle deelnemers nog eens extra bedanken voor weer een onvergetelijke editie van de Nationale Voorleeswedstrijd. Samen hebben we weer aan elkaar laten zien en horen hoe leuk lezen en spannend lezen kan zijn.

preview

Inline imageNa zes weken schooljudolessen sluiten we deze week schooljudoperiode af. Dit doen we door nog een keer met elkaar de judomat te betreden en alles wat we geleerd hebben in de praktijk te brengen. Jezelf weerbaar opstellen, respect hebben voor andermans grenzen en elkaar iedere week een stapje verder helpen op de ontwikkelingsladder.

Aan de hand van de waardenposter die we van Tijmen ontvangen hebben, is er in iedere groep wederom goed nagedacht over wat vertrouwen is en hoe je vertrouwen kunt geven aan een ander. Ook daar zal dus per groep bij stilgestaan worden. Tot slot ontvangt ieder kind aan het einde van de laatste schooljudoles een schooljudodiploma waarop ze zelf kunnen aanvinken welke schooljudowaarden ze al beheersen.

 

Langs deze weg willen we entertrainer Tijmen en alle kinderen een groot compliment geven voor de getoonde inzet de afgelopen weken. Samen staan we sterk, samen leren we, samen komen we verder; dat hebben we de laatste weken weer dubbel en dwars bewezen!

 

Inline image

 

 

preview

Inline imageVolgende week vrijdag 18 oktober is de vierde editie van het kindercultuurfestival Carrousel. Carrousel is hét festival waar kinderen van 4 t/m 12 jaar gratis kennismaken met cultuur in en uit Leiden. Deze Carrousel editie heeft, net als de Kinderboekenweek, het thema Reis mee, dus kom verkleed als een echte avonturier! Doe mee met de Jeugdtheaterschool Leiden, Circus Miloco, DJ School Zero71 en kom kijken bij karikatuurtekenaar Rob Worst. Geniet van vele kinderoptredens en professionele optredens, zoals Dansblok, Fields of Wonder, Dixieland Crackerjacks en nog veel meer!

 

Check het actuele programma in de bijlage of op de site
Datum: vrijdag 18 oktober
Tijd: 15.00u t/m 18.00u
Locatie: Libertas, Topaaslaan 19, 2332 JC Leiden
Toegang: gratis

 

Op het festival worden foto- en beeldopnamen gemaakt voor promotiedoeleinden. Wil je niet op de foto, geef dit dan aan bij de infobalie of wend je  tot een van onze collega’s bij de entree.

preview

Inline imageDe biebbus is een rijdende bibliotheek speciaal voor kinderen die onze school zes keer per schooljaar bezoekt. Het eerste bezoek van dit schooljaar staat gepland op donderdag 17 oktober 2019. De kinderen, jong en oud, zoeken samen met hun groepsleid(st)er uit welke biebboeken vorig jaar geleend zijn en brengen deze netjes terug. Eenmaal aangekomen in de biebbus kiezen ze een mooi, spannend of grappig leesboek uit. Daarnaast mogen ze ook nog een interessant informatieboek lenen. Op deze manier maken de kinderen kennis met verschillende tekstsoorten.

Het kiezen van boeken wordt door de kinderen ervaren als een leuke en boeiende activiteit. In de klas worden de boeken met plezier gelezen, bekeken en besproken. Het is extra mooi om te zien wanneer kinderen elkaar enthousiasmeren hun gekozen boek te lezen en er zo een ware leesruilhandel ontstaat. Zo kan het dus gebeuren dat uw kind niet één of twee, maar wel drie of vier biebboeken gelezen heeft voor de biebbus weer voor de deur staat.

Weet u wat net zo mooi en leuk is? Uw kind een stukje laten voorlezen uit zijn of haar gekozen biebboek als u om 14.30u even het werk komt bekijken. Of samen met uw kind een wisselleesbeurt van vijf minuten plannen (uw kind een bladzijde, u een bladzijde en zo blijven afwisselen). Of gewoon even lekker naar de mooie illustraties kijken en daar wat over praten! Niet alleen goed voor de leesvaardigheid maar net zo goed het leesplezier!

preview

Inline imageVandaag, 9 oktober, stond de jaarlijkse Open dag op het programma, en wat was het weer een succes. Meer dan tien gezinnen bezochten onze montessorischool en werden door de kinderen van groep 8 rondgeleid door de school, de schooltuin en over het groene schoolplein. Zowel in het Nederlands als in vloeiend Engels!

 

Bezoekers werden bij het hek verwelkomd door de kinderen en naar het montessoriaans ingerichte extra lokaal op de bovenverdieping gebracht. Daar waren enthousiaste ouders aanwezig die samen met Martine de bezoekers vertelden over de school. Na een kopje koffie of thee was het kijken en ervaren geblazen. De rondleiders vertelden, onder andere, over het werk met de montessorimaterialen, de weekplanners en de activiteiten in de schooltuin. Vroegen de bezoekers om verduidelijking, dan namen de rondleiders uitgebreid de tijd om daaraan gehoor te geven. Slotconclusie: zowel rondleiders, ouders als teamleden zijn ervan overtuigd dat we de bezoekers een compleet en representatief beeld gegeven hebben van ons montessorionderwijs, van peutergroep tot bovenbouw.

 

Langs deze weg willen we de kinderen van groep 8 en de ouders die ons geholpen hebben in de organisatie nogmaals hartelijk danken voor hun inzet. Samen hebben we onze montessorischool weer goed in the picture gezet!

preview

Inline imageOp woensdag 9 oktober 2019 opent Montessorischool Apollo haar deuren voor belangstellenden die op zoek zijn naar een nieuwe school voor hun kind. Kinderen van de bovenbouw zijn gastheer/gastvrouw en zullen de bezoekers rondleiden langs de groepen, het groene schoolplein en de mooie groene schooltuin. Ouders van onze school zijn aanwezig voor een kopje koffie of thee en om een praatje te maken als enthousiaste ervaringsdeskundigen. Tijden van 8.45u tot 12.00u en natuurlijk zijn de kinderen ook van harte welkom.

 

Kent u iemand die interesse heeft in onze school of iemand die u bekender wilt maken met ons  montessorionderwijs? Breng deze dag dan vooral breed onder de aandacht! 

 

Inline imageSamengevat

Open dag voor nieuwe ouders

Woensdag 9 oktober 2019

8.45u-12.00u

 

Contactgegevens

Montessorischool Apollo

Strausspad 3

2324 BG Leiden

071-5765439

preview

Inline imageAllemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema ‘Reis mee!’ gaan we op reis in kinderboeken. Dit jaar vindt de Kinderboekenweek plaats van woensdag 2 tot en met zondag 13 oktober. Op school starten we hiermee op maandag 7 oktober.

Aan iedere klas wordt een groep vervoersmiddelen gekoppeld, waar we meer over gaan leren. Denk bijvoorbeeld aan vervoersmiddelen in en op het water of aan bouw- of ruimtevoertuigen. In de midden- en bovenbouw werken we zoals u weet met de Taal: Doen!-kast. Deze week zetten we enkele raad&daadkaaten centraal. De kinderen gaan vervolgens zelfstandig informatie inwinnen over het onderwerp of bijvoorbeeld een recensie schrijven bij één van de themaboeken.

De kinderen mogen deze week op twee dagen een eigen, klein vervoersmiddel meenemen naar school om tijdens de kleine pauze mee te spelen (onder- en middenbouw vanaf maandag, bovenbouw vanaf dinsdag). U kunt denken aan een skateboard, stelten, step, springstok of skeelers (geen elektrische vervoersmiddelen). We parkeren kleine vervoersmiddelen buiten in een speciaal daarvoor ingericht gebied. De kinderen kunnen gebruikmaken van het verkeersplein (OB) of het basketbalveld met daarop o.a. een slalomparcours (MB & BB). Let op: Het uitlenen van spullen aan elkaar is niet toegestaan, op school is ook het een en ander te leen. De school is niet verantwoordelijk voor eventuele schade aan de meegebrachte spullen. 

Heeft u in de nieuwsbrief gelezen over onze boekenmarkt op 11 oktober? De kinderen mogen vanaf woensdag 9 oktober boeken meenemen voor de ruilkraam waarvoor zij een waardebon ontvangen om te gebruiken op de boekenmarkt. Koopt u liever nieuwe boeken? Dan kunt terecht bij de stand van de Readshop. We hopen u allen vrijdag 11 oktober om 14.30u te zien op de boekenmarkt.

 

Met letterrijke groeten,

De Kinderboekenweekcommissie van Montessorischool Apollo

preview

Inline imageWat een feest was het deze week! Leidens Ontzet stond voor de deur en dat hebben we op Montessorischool Apollo uitgebreid gevierd. Tijdens Leidens Ontzet staan we ieder jaar stil bij de bevrijding van Leiden op 3 Octoberrr 1574. Dat hebben we ook dit jaar gedaan door het bekende verhaal van de watergeuzen en Cornelis Joppenszoon met zijn kookpot vol hutspot te vertellen. Daarnaast reisde de bovenbouw wederom af naar de binnenstad om daar de koraalliederen te zingen tijdens het Minikoraal. Op woensdag 2 oktober was het als vanouds hutspot eten met elkaar, de één met en de ander zonder klapstuk. Kortom, een traditioneel pareltje die we ook volgend jaar weer lekker met elkaar zullen vieren.

Op woensdagavond 2 oktober liepen de kinderen die dat wilden met hun sportclub, dansvereniging of scoutinggroep mee in de Taptoe. De volgende ochtend, op Drrrie Octoberrr, startten de vroege vogels met de Reveille op het Stadhuisplein gevolgd door het Koraalzang in het Van der Werfpark. Daarna was er de hele dag genoeg vermaak op de kermis, stond om 13.00u de Grote Optocht op het programma en traden er massa's bandjes op in de binnenstad. Voor de jonge kinderen, maar ook voor de ouders met een voorliefde voor vroeger tijden, bood de nostalgische kermis bij de Pieterskerk uitkomst. Echt een regelrechte aanrader voor de komende jaren! Om 23.30u sloten we het Leidens Ontzet af met een mooie vuurwerkshow aan de Zijlsingel. Vandaag, 4 oktober, staat zoals u weet een studiedag gepland en hebben de kinderen lekker de tijd om eens flink na te genieten.

 

Liefhebber van het feest en meer weten over de achtergrond en activiteiten? Bezoek dan vooral onderstaande sites!

- 3 oktoberfeest: klik hier

- Beleg van Leiden: klik hier

- Haring, wittebrood en hutspot: klik hier

- Het Leids Ontzet: klik hier

preview

Inline imageWat hadden de kinderen zich weer goed voorbereid op de 26ste editie van het Minikoraal. IN NAAM VAN ORANJE DOE OPEN DE POORT! Die knalde er aardig in. PIETER VAN DER WERFF, PIETER, PIETER, VAN DER WERFF, BURGEMEESTER VAN EEN MOOIE STAD! Ook die kwam er goed uit. LEIDEN TROTS VAN NEERLANDS STEDEN, PAREL VAN HET HOLLANDS LAND! En wederom een voltreffer. Naast luidkeels werd er ook erg mooi gezongen. Het ene lied effe lekker alleen, het andere lied arm in arm. Het ene lied even lekker luisteren, het andere lied luidkeels meezingend onder luid getrappel op de podiumbanken! U leest het voor ieder wat wils. Precies waar de grote breinen achter Leidens Ontzet voor gestreden hebben: vrijheid van denken én doen!

Naast het testen van de zangkwaliteiten werd ook de geschiedeniskennis van de kinderen weer uitvoerig getest tijdens het spel petje op, petje af. Er was een eerste beleg van Leiden, zelfs een tweede, maar was er ook een derde beleg? NEEEEE!!!!! Dus petje af. Is de Valdezstraat in Leiden vernoemd naar de Spaanse legerleider Francisco de Valdez? JAAAAA!!!!! Dus petje op. Werd Alkmaar ook bevrijd door de watergeuzen? Was Magdalena Moons de geliefde van veldheer Valdez? U leest het al, pittige vragen, maar de meesten wisten we met elkaar goed te beantwoorden. Puik werk, dus. 

Naast mooie liederen en interessante quizvragen kwamen ook Jochem Myjer en de speld van burgemeester Van der Werff weer langs en maakten het feest helemaal af. Kortom, zoals burgemeester Lenferink wederom zei: het Minikoraal is het allerleukste en allerbelangrijkste moment van Leidens Ontzet, want het is eigenlijk het startschot van alle feestelijkheden. Dat we er ieder jaar weer een feestje van maken met zijn allen is voor ons als school een groot goed. We willen bij dezen dan ook alle kinderen, fietsbegeleiders en groepsleiders nog eens extra bedanken voor hun muzikale inzet!

 

Willen jullie het hele Minikoraal nog eens terugzien en herbeleven? Klik dan snel hier (bron: Unity.NU).

preview

Audit

Donderdag 26 september was het zover, onze school kreeg bezoek van het Auditteam vanuit de Nederlandse Montessori Verenging (NMV).

De NMV-Audits zijn het kwaliteitsmiddel waarop montessorischolen hun erkenning ontvangen als lid van deze Vereniging. Deze Audit is het middel om kwaliteit te constateren en ontwikkelpunten vast te kunnen stellen vanuit de NMV. De NMV-Audit is bedoeld om te ‘luisteren’ hoe de montessori-instelling het doet in de praktijk. De NMV-auditors spiegelen de organisatie. Hun eindverslag is de reflectieve notitie: een beschrijvend en constaterend document, met daarin advies over ontwikkelpunten van de instelling. Na de groepsbezoeken, de gesprekken met kinderen, ouders en het team besprak het auditteam hun bevindingen met elkaar.

Einde van de dag koppelde de voorzitter van het NMV-Auditteam terug: Zij zagen een Geweldige Montessorischool! Taakgerichtheid bij de kinderen, effectief klassenmanagment, sociale interacties met de kinderen en de leekrachten en wat een montessoriplein!

Veel enthousiasme en veel ambities. Mooi hoe deze montessorischool de moed heeft getoond meer montessoriaans te willen en kunnen werken. De zelfstandige schoolstart van de kinderen is een voorbeeld voor andere montessorischolen. In het gesprek met de ouders kwam duidelijk naar voren dat ouders Trots bemerken bij het team. Uiteraard zijn er tips gegeven als: het nog verder uitbouwen van feedbackgesprekken voeren met kinderen in relatie tot de kindportfolio's, onderzoek mogelijkheden als programmeren/techniek en stel ook prioriteiten met elkaar. We kijken met elkaar terug op een geslaagde NMV-Audit en zien uit naar de ontvangst van het nieuwe digitale NMV-erkenningslogo op naam. Wilt u meer lezen over de NMV kijk dan op www.montessorikwaliteit.com

preview

Inline imageDonderdag 27 juni stond de laatste Kosmische Tentoonstelling van de bovenbouw op het programma. Althans, voor dit schooljaar. Deze keer stonden er vooral bordspellen en enkele muurkranten voor u opgesteld. Ridders, kastelen, heksen, middeleeuwse (lijf)straffen, ketterij en het leven van de vorst, over al deze thema's kon u in korte tijd wat wijzer worden. Aan de hand van de fotogalerij kunt u alle werkstukken nog eens op uw gemak bekijken!

 

Langs deze weg willen we Michel (de vader van Dieter) nog eens hartelijk bedanken voor de interessante lessen die hij voor onze bovenbouw verzorgde. Ook de bezoekers van de tentoonstelling willen we bedanken voor hun aanwezigheid en interesse. Samen hebben we er weer een leerzame en gezellige kosmische middag van gemaakt!

preview

Vanmorgen 19 juni hebben we onze bovenbouwgroepen uitgezwaaid op weg naar het jaarlijkse schoolkamp. Totaal zo'n 65 kinderen met 6 begeleiders van school stapten in de grote witte Beuk bus. Rondom de bus trotseerden veel ouders, opa's oma's en broertjes/zusjes de regen om ze te kunnen uitzwaaien. Op weg naar Ossendrecht in Noord-Brabant alwaar ze rond 11.00 uur zullen aankomen.

 

In dit nieuwsbericht zullen we de thuisblijvers op de hoogte houden en alle berichten die wij ontvangen vanuit Ossendrecht zo snel mogelijk plaatsen.

 

Update 11.50 uur

Allemaal goed aangekomen en... het is droog! Tijd om de meegebrachte lunchpakketten te gaan nuttigen, want daar zijn ze wel aan toe inmiddels. Daarna gaan ze met elkaar de locatie verkennen en de daarbij behorende afspraken goed doornemen.

 

Update 18.00 uur (live verslag!)

Wat een geweldige dag hebben we er tot dusver al opzitten! Na aankomst vertrokken generaal Pelle, luitenant-kolonel Theo en schout-bij-nacht Thea vrijwel direct richting het bosterrein voor een zinderend potje Levend Stratego. Bommen en verkenners, maarschalken en spionnen, ze streden allemaal met hart en ziel om de vlag van de vijand. Eenmaal teruggekomen bij het kampgebouw werd een door juf Lotte en meester Wouter voorbereide brandveiligheidsoefening uitgevoerd. Een makkelijke ronde met vier uitgangen en een veel moeilijkere met slechts één vluchtroute. We stonden met zijn allen te kijken van het feit dat de kinderen de moeilijkere versie veel beter uitvoerden dan de makkelijkere versie, zo kennen we onze montessorianen: die houden van uitdaging!

HutNa de oefening was het tijd om het bos in te trekken voor het grote bovenbouwhuttenbouwproject. Tot op dat moment was er nog geen druppel regen gevallen. Fantastisch nieuws, want 's ochtends stond er rond half twee nog een flinke plensbui op het programma. Het opstarten van het huttenbouwproject was een hele uitdaging. "Een hut bouwen van alleen wat takken en een stukje touw? Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?" zei een van de bovenbouwers nog. Na dik anderhalf uur bouwen stonden er heel wat regen- en stormwaardige hutten. De één in de vorm van een tipi, de andere met een mooi afdakje en weer een ander al helemaal bedekt met gras en mos. En dat alles met het plakken van slechts een pleistertje. Naast vakkundig zijn de kinderen dus ook heel veilig te werk gegaan. Supertof!
Terwijl de eerste stortbui van de dag op ons neerdaalt, maken we ons klaar voor de avondmaaltijd. Volgens de planning is het om een uurtje of half acht, acht uur weer droog. Nog tijd genoeg voor een cool avondspel. Wij gaan verder met flink genieten van ons schoolkamp! Morgen weer een nieuwe update, 'so stay tuned'!

 

Update 23.00 uur

Heerlijk gegeten en daarna lekker binnen spelletjes gedaan vanwege het weer. Avondspel 'Dierengeluiden' houden ze tegoed. Inmiddels is iedereen zich aan het klaarmaken om naar bed te gaan. Het is voor vandaag nog een kort programma: 23.00 uur naar bed. 24.00 uur stil :)

Of dat gelukt is, horen we vast morgenochtend wel.

 

Donderdag 20 juni

Vanmorgen pas rond 8.00 uur kwam er reactie op de vraag hoe ze hadden geslapen :) Blijkbaar was iedereen daarvoor nog onder zeil. Een goed teken dus. De meeste kamers waren vrij snel rustig, hier en daar was het gezellig kletsen in het donker hardnekkig. Dat hoort er wel een beetje bij natuurlijk op een kamp. Het programma voor vandaag zit lekker vol, in ieder geval met veel spel. Straks gaan ze eten, nasi op het menu. Dan nog even corvee en daarna klaarmaken voor de Bonte Avond! Optredens en entertainment met aansluitend het spannende smokkelspel! We gaan het zien en hier verslag doen.

 

Update 19.00 uur (live verslag!)

Na een goede nacht met hier en daar wat gegiechel, maar vooral veel gesnurk, zaten we om half 9 aan het ontbijt dat groep 8 van BB-A voor ons had klaargezet. Lekkere boterhammen met kaas, worst en jam en een glas melk of water, het ging er soepeltjes in na alle drukte en activiteit van woensdag. Na het ontbijt werden de corveetaken uitgevoerd, de kamers netjes opgeruimd en was er nog ruim de tijd om lekker vrij te spelen, een kopje koffie te drinken en ons voor te bereiden op het eerste gezamenlijke kansspel van de dag: verstoptikkertje.

Verstoptikkertje is een spel waarbij een beroep wordt gedaan op het strategisch inzicht, de conditie en de lichamelijke wendbaarheid van de kinderen. Ze zoeken een goede verstopplek en houden zich vervolgens zo stil mogelijk. Het spel vond plaats in omgekeerde vorm: zes tot acht verstoppers en tientallen 'jagers'. Voelden de verstoppers zich niet goed verstopt, dan mochten ze stilletjes naar een andere verstopplek zoeken. Zolang ze maar uit het zicht van de jagers bleven. Zodra de jagers de verstoppers in het oog hadden begon de tikstrijd. Rennen, rennen, rennen dus. Eenmaal getikt, moest men terug naar het kampgebouw en daar de verstoptijd doorgeven. Bijzondere vermelding: Gleb en Gijs zaten gedurende de derde ronde zo goed verstopt, dat ze niet door de 'jagers' werden gevonden. Daarmee vestigden de mannen een heus verstoprecord van vijfentwintig minuten. Wat een verstopkampioenen!

Een kort en niet al te spannend regenbuitje deed ons beslissen na de derde ronde aan de lunch te beginnen. Inmiddels was het toch alweer dik een uur. Na een boterham of twee, drie, vier was het tijd om even op adem te komen. Dat deed iedereen op zijn/haar eigen manier. Bijvoorbeeld door even lekker vrij te spelen, een dutje te doen of een leuk gezelschapsspel te spelen. Om vier uur stond het tweede gezamenlijke spel op het programma, namelijk levend kwartet.

Levend kwartet doet net als verstoptikkertje een beroep op strategisch inzicht en een goede lichamelijke conditie, maar ook op het kortetermijngeheugen. Bij de start van het spel kreeg iedere groep een basis toegewezen. Er werden verschillende voorwerpen willekeurig over deze basissen verdeeld. De groepen moesten vervolgens proberen om zoveel mogelijk kwartetten in hun eigen middencirkel te krijgen. Dit konden ze doen door één voorwerp uit een andere basis weg te roven en bij hun eigen basis te leggen. De leden van de groep waarvan een voorwerp gestolen werd, mochten de 'dief' aftikken. Als hij getikt werd, moest het gestolen voorwerp terug naar de oorspronkelijke basis. Doel was uiteindelijk om van alle voorwerpen één exemplaar in je basis te hebben liggen. Een behoorlijke uitdaging, maar wel een hele leuke!

Na levend kwartet was er nog even ruimte voor een momentje relaxen en om 18.00u stond het diner voor ons klaar. Dit keer stonden er soep, aardappelschijfjes, worteltjes en een visburger op het programma. Jum, jum!

Het uitbuiken moet in een flink tempo gebeuren, want vanavond staan de Bonte Avond en het smokkelspel nog op het programma.

 

Update 23.00 uur

Rond een uur of 21.00 uur stapte ik de kampaccommodatie binnen. Er was een gezellige sfeer met volop vrolijke gezichten. Spannend, want de optredens waren zojuist begonnen. Die traditie is al jaren hetzelfde en herinner ik mezelf vanuit mijn schoolkampen: zelf iets bedenken en in het geheim oefenen om je klasgenoten en leid(st)ers mee te verrassen. Echte entertainment werd er neergezet: toneelstukjes vol humor, leuke dansjes, moppentappers en mooie liedjes (zie de foto's in de galerij die alleen voor ingelogden zijn te zien). 

Na dit feest was het buiten net een beetje aan het schemeren en kon het grote smokkelspel beginnen. Natuurlijk kreeg ik ook een rol, de grote controle! Alle ingenomen smokkelwaar moets ik ophalen van de douaneleden en naar de daarvoor bestemde plaats brengen. Zeker een uur door het bos gelopen en opdracht serieus uitgevoerd...of toch niet helemaal juist. Was de plaats van bestemming nou bij TheA of bij TheO???

Nog even napraten, wat drinken en op naar bed om de volgende dag weer fris naar huis te kunnen gaan.

 

Vrijdag 21 juni (live verslag!)

Spanning, plezier en sensatie gisteren tijdens de Bonte Avond 2019. Optredens van Jens, Wendy, Carlijn, Bodil, Xue en Maaike, Juultje, Vlinder en Nina, Gleb, Houdaifa en Manolito, Sarah en Amélie zetten de grote zaal van de Luchtballon in vuur en vlam. Grappige toneelstukjes, coole dansjes, toffe moppen- en goochelshows, er werd volop van genoten. Naast de kinderen en groepsleid(st)ers was ook juf Antoinette aanwezig. Naar eigen zeggen was ze op woensdag in het bagageruim terecht gekomen en aldaar in slaap gevallen. De beat van de muziek had haar naar de Bonte Avond gelokt. We waren dus echt helemaal compleet tijdens de avond der avonden. 
Na de optredens trokken we met elkaar het bos in om het smokkelspel te spelen. Wederom werd er een beroep gedaan op het strategisch inzicht en de geruisloosheid van de kinderen. Groep 6 en 7, voor deze avond gevaarlijke criminelen, kregen de opdracht smokkelwaar van juf Thea naar meester Theo te brengen. In het bos liepen ervaren douaniers uit groep 8 en ook twee ordeverstoorders die beide kampen steeds op het verkeerde been probeerden te zetten. Er werd heel wat smokkelwaar bij meester Theo ingeleverd, maar ook het nodige onderschept. Kortom, de criminelen en douaniers waren allen goed op dreef. Om elf uur nog even lekker genieten van een bakje chips en een glaasje fris. Vervolgens lekker naar bed, want het was een lange en intensieve dag. Om één uur lagen alle kinderen te ronken en te zagen en hielden dat in sommige gevallen tot half negen vol.
Vandaag is een dag van nagenieten: sterke verhalen delen, lekker lachen en... nog een keer Gijs en Gleb zoeken tijdens verstoptikkertje! Na de lunch is het nog even vrij spelen en daarna de bus in. Houdt SchouderCom even goed in de gaten, daar leest u namelijk  of er door het verkeer kleine aanpassingen zijn ten opzichte van de verwachte aankomsttijd rond 16.30 uur.

preview

Inline imageOp maandag 3 juni kreeg Montessorischool Apollo wederom bezoek uit het verre Japan. Japanse studenten en docenten bezochten onze school tijdens een studiereis om zich te laten inspireren door de montessoriwerkwijze in de onderbouw. Er werden de nodige foto's genomen van de kleedjes en werkjes die daarop door de kleuters waren achtergelaten na de werkdag. Klassiekers als de roze toren, bruine trap en de gekleurde cilinders werden vol bewondering bestudeerd. In de speelzaal werden onze Japanse gasten bekend gemaakt met het streeplopen, een onderbouwoefening waarbij concentratie en balans in lichaam en geest centraal staan. Juf Antoinette en meester Martijn zorgden voor interessante toelichtingen en hadden het maar wat druk met het beantwoorden van alle vragen. Naast een rondleiding langs de onderbouwgroepen en de speelzaal, werd uiteraard ook de schooltuin bezocht. Meester Wouter sloot aan om te vertellen over de tuinwerkzaamheden waarbij jong en oud in harmonie met en van elkaar leren.


We kunnen wederom concluderen dat de interesse in ons onderwijs ver reikt, en met goede reden. Het was voor onze school een mooie kans om ons montessorionderwijs weer eens flink in de schijnwerpers te zetten. De dag na het bezoek kregen we terug dat de rondleiding erg bevallen was, al is het in een uurtje tijd natuurlijk wel lastig ons mooie onderwijs helemaal goed tot haar recht te laten komen. De groep is dan ook vastbesloten om in de nabije toekomst een langer bezoek in te plannen en zo nog meer inspiratie op te doen, en dat vinden wij een grote eer!

preview

Inline imageRust en zelfstandigheid zijn twee absolute kernwaarden binnen onze montessorigemeenschap: kinderen die om half negen  zelfstandig aan hun werk beginnen, dat zonder moeite tot de middag volhouden en dat alles in een serene sfeer. Het auditteam van PROO Leiden was er diep van onder de indruk: "De kinderen zijn zeer zelfstandig en er heerst een basis van behulpzaamheid en wederzijds respect!". De afgelopen jaren hebben kinderen, ouders en personeelsleden zich ingezet voor het versterken van ons montessorionderwijs. Leren van en met elkaar vormde daarvoor de basis. Dat dit nu vanzelfsprekend in alle rust en vrijheid gebeurt, is de kroon op onze gezamenlijke inzet. 

 

Het auditteam dat ons op donderdag 23 mei bezocht heeft alle groepen bezocht en zich gedurende de dag verdiept in de montessoriwerkwijze, de interactie tussen de kinderen en de rol van de groepsleid(st)er. Aan het einde van de dag werden de waarnemingen van het auditteam met het team gedeeld, want ook binnen ons bestuur geldt dat we leren met en van elkaar. 

 

We willen alle kinderen en ouders die het auditteam hebben ondersteund van harte bedanken voor hun inzet. Samen zijn we er weer extra bewust van geworden hoe mooi en bijzonder ons montessorionderwijs is. Iets om terecht trots op te zijn!

preview

Inline imageVanochtend was het dan eindelijk zover: tijd voor het Praktisch Verkeersexamen. Om half negen stonden de negentien verkeersexamenkandidaten klaar op het basketbal. Even controleren of de laatste aanpassingen nog gedaan waren en vervolgens alle fietsen voorzien van een officiële keursticker. Dat was alvast succes nummer 1! Na een prettige en rustige fietstocht richting de Hoge Mors kwamen we stipt op tijd aan bij het Granaatplein, de startlocatie. Even de hesjes wisselen, vervolgens weer netjes in de rij gaan staan en met elkaar nog effe lekker zenuwachtig doen. Om negen uur was het dan echt tijd om te starten: Lucas beet het spits af en Jim sloot af. Om half tien hadden alle kinderen hun examen afgerond en kon er onder het genot van een pakje Wicky nog even worden bijgepraat: "stak ik mijn hand nou duidelijk uit in die scherpe bocht?", "ben jij de weg nog kwijtgeraakt?", "vonden jullie de route ook zo makkelijk?" Ondertussen probeerde één van de instructeurs op discrete wijze aan meester Wouter mede te delen dat de uitslag van het examen vanmiddag al bekend gemaakt zou worden. Helaas voor onze instructeur werd het bericht ogenblikkelijk door een paar supernieuwsgierige examenkandidaten opgevangen: "Horen jullie dat!!! Vanmiddag weten we het al!!! SPANNNNNNEEEEEEND!!!!" Ondanks deze (inderdaad) spannende mededeling is er op school nog verbazingwekkend goed gewerkt door onze 'oudsten in wording'. Kanjers, met een hoofdletter K!

 

Om een uur of kwart over twee betrad groep 8'er Karim de lokalen van meester Theo en meester Pelle met de boodschap dat alle examenkandidaten zich om half drie moesten melden bij meester Wouter. Waarom, dat liet zich natuurlijk al snel raden. Helaas voor onze grote vrienden en vriendinnen had de meester iets te goed naar het Eurovisie Songfestival gekeken, en dan vooral naar de bekendmaking van de winnaar: "Ik werd vanmiddag gebeld... door Verkeersexamenbureau Nederland...... en aan de lijn vertelde de hoofdinstructeur mij......... dat jullie een keurig nette groep kinderen waren............". De spanning was ondertussen om te snijden! De meester vervolgde: "Naast netjes... waren jullie ook heel secuuuuuuuurrrrrrrr...... jullie hebben namelijk maar weinig fouten gemaakt........." Robert hield het niet meer: "Meester!!! Vertel het nou!" Tot Roberts grote schrik liet meester Wouter een extra lange pauze vallen waarna hij op zijn dooie gemakje verder ging: "En omdat jullie zo weinig fouten hebben gemaakt............ kan ik jullie vertellen.................. DAT JULLIE ALLEMAAL GESLAAGD ZIJN!!!" Een luid gejoel volgde en negentien blije gezichten verlieten opgelucht en vol trots het schoolgebouw: wederom 100% geslaagd! Voor een feestelijke uitreiking van de verkeersdiploma's was vandaag nog geen tijd, maar zoals de kinderen weten: die gaan we zeker nog plannen!

 

Bij dezen willen we als school een woord van dank uitspreken naar alle ouders voor het oefenen van de examenroute. Een extra woord van dank gaat uit naar Madeleine (moeder van Floriaan), Leonie (moeder van Sarah) en Paul (opa van Kaja) voor het meefietsen en het vervullen van vrijwilligerstaken tijdens het Praktische Verkeersexamen.

preview

Afbeeldingsresultaat voor Zweden

Afgelopen woensdag 15 mei kregen wij bezoek van vijf montessoricollega's. Onder Nederlandse montessorischolen is het heel gebruikelijk om bij elkaar te komen kijken om te zien welke ontwikkelingen er op iedere school gaande zijn. Daarmee helpen we elkaar om het montessorionderwijs door te blijven ontwikkelen en aangesloten te houden aan de hedendaagse maatschappij.

Dit keer kwam juf Lauri langs, een oud-collega die ons gevraagd had om haar Zweedse gasten bij ons te mogen rondleiden. Leuk om elkaar weer te zien en vooral om de complimenten van haar in ontvangst te mogen nemen over de ontwikkeling die wij de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. Zij weet natuurlijk als oud-collega precies waar we gebleven waren toen zij onze school verliet om haar expertisie in te gaan brengen in een andere montessorischool.

De Zweedse montessorileidsters hebben alle groepen bezocht, veel vragen gesteld en ons teruggegeven dat ze erg onder de indruk zijn van onze school en de manier waarop wij werken. Genoemd werden de rust in de school en in de groepen terwijl er toch zo'n 170 kinderen (!) aan het werk waren. Ze hebben kennis genomen van de manier waarop de kinderen zelf overzicht over hun werk hebben en verantwoording nemen voor de voortgang van de taken die zij gepland hebben. We hebben contactgegevens uitgewisseld en verwachten dat ook hieruit wel weer een vervolgbezoek zal voortkomen. Zowel uit Zweden als uit onze eigen regio, want we staan steeds hoger op de ladder van montessorischolen waar wat te leren valt. Goed om te beseffen en zeker iets om trots op te zijn!

preview

Inline imageLekker Fit tijdens de Koningsspelen!

Het was weer rennen, vliegen, vangen en schieten geblazen tijdens de Koningsspelen! Op het groene schoolplein en op de velden van voetbalclub Leidsche Boys werd weer druk gesport door onze lekker fitte montessorianen. Sportiviteit en ontwikkeling van het individu hebben we als montessorischool natuurlijk hoog in het vaandel staan. Dat was ook tijdens de Koningsspelen weer goed te merken. De activiteiten verliepen sportief en met ruimte en geduld voor ieders talenten en leerpunten. We zagen kinderen die aan het einde van de rit echt beter in staat waren een pion om te mikken of een estafetteronde op een skippybal tot een goed einde te brengen. Na al het sporten waren we allemaal wel toe aan een gezamenlijke Koningslunch. Boterhammen werden belegd met aardbeienjam of een plakje komkommer en de bekers gevuld met halfvolle melk en water met citroen- en/of sinaasappelsmaak.

 

Lekker Gezellig tijdens de afsluiting van het dansproject!

Het was maar goed dat de kinderen lekker aten tijdens de Koningslunch, want om 14.15u was het tijd voor de afsluiting van ons dansproject. Centraal stond natuurlijk de uitvoering van het Koningsliedje Pasapas. DJ T. stond weer aan de knoppen en zorgde er met de kinderen voor dat dansoenemeloenen meester Wouter en meester Martijn de Pasapas weer iets beter onder de knie kregen. Hulde dus voor alle danstalenten! En natuurlijk een extra speciaal compliment voor onze podiumgiganten Juultje, Vlinder, Amélie, Anniek en Eeva!

 

U leest het al: zo vlak voor de meivakantie hebben we er met elkaar echt weer een gezellige en actieve dag van gemaakt. Wilt u lekker mee- en nagenieten? Check dan vooral de fotogalerij!

preview

Inline imageHerinnert u zich het meisjesvoetbaltoernooi van 2018 nog? Nou, coach Ouwehand wel. Toen wonnen de meiden namelijk hun eerste wedstrijd in jaren. Na een zinderende wedstrijd tegen een sterke tegenstander stapten onze montessorileeuwinnen met een 1-0 eindstand van het veld af. Het toernooidoel destijds was: het maken van één doelpunt. Wel, dat deden we dus precies op het juiste moment. Drie punten in de pocket en vol trots naar huis! Het toernooidoel van dit jaar ging wel even iets verder. Niet alleen wilden de meiden een overwinning boeken, ze wilden tevens met ruimere cijfers winnen. Er moest daarnaast ook minstens een vierde punt behaald worden. Kortom, ze deden met zijn allen een flinke schep op het doel van het voorgaande jaar.

Op woensdag 10 april om 13.00u was het dan zover. Shirin, Esmay, Meryam, Carlijn, Eveline, Rosa, Amélie, Sarah, Arya en Janne verzamelden zich vol goede moed en zelfvertrouwen bij coach Ouwehand voor de eerste tactische besprekingen van de middag. Zoals u van een Nederlands team mag verwachten, werd er aanvallend gespeeld: 1 keeper, 2 verdedigers, 2 middenvelders en 3 aanvallers! De flanken moesten goed bevrouwd worden, wisten we nog van vorig jaar. Via de flanken komen namelijk al die mooie voorzetten voor het doel van de tegenstander. Om 13.30u stapten de dames vol adrenaline het veld op om dan hun eerste wedstrijd van de middag te voetballen tegen het team van OBS Anne Frank. Al rond de vierde minuut was het raak voor MSA: Eveline scoorde met een flinke poeier de 1-0 en werd door haar enthousiaste teamgenoten overladen met complimenten en duimpjes omhoog. Niet veel later pikte Carlijn de bal op in de voorhoede en zette MSA op 2-0! Na 13 minuten klonk het laatste fluitsignaal en konden we het eerste doel van de middag afvinken: gewonnen en wel met 2-0! 

Na een pauze van een half uur was het tijd voor de tweede wedstrijd tegen de Morskring. Creatief als we zijn, draaiden we de score deze wedstrijd om en verloren we met 2-0. Het werd nog bijna 2-1, maar de lat stond een puike boogbal van Eveline in de weg. Helaas, pindakaas. We lieten ons echter niet uit het veld slaan. In onze derde wedstrijd moesten we tegen het sterke team van Woutertje Pieterse. We kwamen dankzij (alweer) Eveline op een 1-0 voorsprong, maar wisten deze helaas net niet vast te houden. In de slotminuten kwam de spits van de tegenstander vrij voor ons goals en maakte de open schotkans genadeloos af: 1-1. Niet gewonnen, maar wel een punt behaald! Eén keer winnen + één keer gelijkspelen = 4 punten. Weer een doel behaald! De laatste wedstrijd, tegen de Lorentzschool, zaten de meiden er even doorheen. Ze vochten als leeuwinnen maar konden niet voorkomen dat de wedstrijd met 1-4 verloren werd. Eveline zorgde er met haar derde goal van het toernooi wel voor dat we een heuse teamtopscorer in huis hadden. Dat is ook al een tijdje niet meer voorgekomen. Nog een mooi wapenfeit om aan ons lijstje toe te voegen. Very Nice, met een hoofdletter N!

Naast de goals van Eveline hebben we ook kunnen genieten van het katachtige keeperswerk van Janne en Amélie, het knappe verdedigingswerk van Esmay en Rosa, de weergaloze loopacties van Arya, Shirin, Sarah en Meryam en het onvermoeid heen en weer pendelen tussen aanval en verdediging door Carlijn!

 

Team en coaches (na de tweede wedstrijd werd coach Ouwehand ondersteund door coach Boufares) willen alle supporters, jong en oud, bedanken voor weer een gezellige en sportieve middag. Volgend jaar door naar de volgende ronde? We gaan het zien!