Inloggen
Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders

Laatste nieuws

preview

Op donderdag 29 juni kwam juf Marielle van Natuurwijs onze onder- en middenbouw de laatste buitenles van dit schooljaar geven. Het seizoen zomer stond centraal. 

 

Middenbouw

lbl

Eetbare planten? Welke eetbare planten staan er in onze schooltuin? De kinderen van de middenbouw zijn op zoek gegaan naar deze planten. Ze hebben er best wel veel gevonden. Dit is niet zo gek, want wij hebben een prachtige schooltuin met een kruidenwiel. Met veel hulp van ouders en kinderen wordt deze bijgehouden onder begeleiding van onze tuinjuf Meineke. 

 

De kinderen hebben geleerd:

1. Je moet zeker zijn dat het de juiste plant is.

2. Er moeten er minstens 10 bij elkaar staan. 

3. Je moet de plant eerst grondig wassen. 

 

Tenslotte hebben de kinderen zelf een kruidenkaas smeersel gemaakt die ze op een crackertje mochten proeven. Nou dat smaakte wel! Jammie. 

 

Onderbouw

De slak nu in grote getale aanwezig in de tuinen. Een mooi onderwerp voor de kinderen in onze onderbouw.  De kinderen hebben geleerd wat een slak eet en wie de slak eet. Ze hebben de slak onderzocht en de lichaamsdelen van de slak benoemd. Daarna mochten de kinderen de lege slakkenhuisjes sorteren (waar let je dan op?). Gelukkig zijn onze kinderen daar een kei in. Sorteren leren ze in de klas met de materialen uit de zintuiglijke, de motorische kast en natuurlijk als ze starten met lezen en rekenen. Ze hebben ook een mooie tekening gemaakt van hun favoriete slakkenhuis. Al met al weer een goed leermoment op ons prachtige, groene schoolplein. 

 

HULP GEVRAAGD

U kunt ons altijd komen helpen met het zaaien, planten en onderhouden van onze schooltuin/ groene schoolplein. Houdt de data in de gaten, deze verschijnen op onze kalender en via de mail. Wij hebben tuingereedschap en materialen. Uiteraard zorgen we ook voor de innerlijke mens. 

 

Komend schooljaar nemen we de buitenlessen van Natuurwijs weer op in het jaarprogramma. In alle vier de seizoenen zullen wederom lessen volgen. We zijn voor volgend jaar op zoek naar enthousiaste ouders die groepjes kinderen willen begeleiden. Groene vingers en enige natuurkennis is geen vereiste. We vragen alleen een stukje van uw tijd en enthousiasme. Lijkt het u leuk om dit te doen? Houdt de data in de gaten, deze verschijnen op onze kalender en via de mail.  

 

Alle ouders die deze keer en dit jaar hebben geholpen. Bedankt voor jullie inzet!

preview

Onze schoolreizen koppelen we aan de kosmische lessen die in het betreffende jaar worden behandeld. Schooljaar 2022-2023 is het tweede jaar in de lessencyclus van DaVinci (jaar 1 - het ontstaan van het heelal; jaar 2 - het ontstaan van de aarde; jaar 3 - het ontstaan van het leven op aarde). Na het verkennen van de aarde, de platentektoniek en de gevolgen daarvan voor de werelddelen en de mensen, dieren en planten die er op leven. We zijn met de verschillende soorten energie bezig, denk daarbij aan de wind, de zon, water en ook fossiele brandstoffen. Hoe kunnen we goed voor de aarde zorgen?

 

Vandaag zijn de kinderen van de middenbouw op schoolreis geweest. Een hele onderneming met 48 kinderen in de bus naar Den Haag. Veel ouders hebben de bus uitgezwaaid waarmee onze reis begon. 

 

sr2Eerst naar het Museon waar de kinderen een les kregen. De kinderen van de groepen 3 en 4 hebben de les Steengoed keigaaf gevolgd. De kinderen van groep 5 hebben de les Weer en klimaat gevolgd. Beide lessen sloten heel goed aan op de lessen die we op school hebben onderwezen. Het toetsmoment voor de beiden juffen ... ze zijn geslaagd. De kinderen konden veel vertellen en dingen benoemen uit de aangeboden lesstof op school. De kinderen van Steengoed keigaaf hebben een stenenpaspoort gemaakt. De kinderen van Weer en klimaat hebben proeven (manometer en een hydrometer) gedaan die met weer te maken hadden en allerlei vragen beantwoord over het warme en het koude klimaat. Heeft u trouwens al eens gehoord van een tempertuurslag?? Het schijnt met het klimaat te maken te hebben, aldus één van onze kinderen ;-)

sr1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de fruitpauze in de museumtuin mochten de kinderen met hun groepje door het museum en de tentoonstelling One planet lopen. De beweegzone en het electrolab zijn druk bezocht. Wat was er veel te zien en te doen!

sr5  sr3sr4

 

Na de lunch (ook lekker buiten) werden we opgehaald om de film Turtle adventure te kijken. Wat gaaf om in zo'n grote koepel te zitten. Soms leek het wel of we zelf in de oceaan zwommen. De commentaren van de kinderen waren fantastisch. 

 

Toen de film afgelopen was, zijn we weer naar de bus gelopen. Daarmee vervolgden we onze reis naar het strand. Heerlijk uitwaaien. Tunnels graven, elkaar ingraven, bruchten en bergen met heuse rivieren en meren. En juf Lotte maar lopen naar de zee. Er zijn ook schelpen gezocht. Wat vonden we er veel. Een aantal kinderen heebn gemeten hoe warm het zand was. Die ontdekten dat het zand niet overal even warm was. Hoe dieper ze kwamen, hoe kouder. 

 

sr6

 

Deze grandioze dag hebben we afgesloten met een ijsje. Waarna we weer richting Leiden zijn gereden door de buschaffeur. Wat hebben we genoten met elkaar!

 

Alle ouders en oma ontzettend bedankt voor jullie inzet! 

Sr0

 

 

preview
Leiden, donderdag 11 mei 2023
 
Vandaag was het weer zover. De onderbouw en de middenbouw kregen buiten les. De juffen Marielle en Katja van Lekker buiten leren verzorgden vandaag een les: lente. 
 
Er is gestart met het voorlezen van een prentenboek over de bij. Daarna zijn de kinderen buiten op zoek gegaan naar stoepplantjes en tot slot hebben ze allemaal een zaadbommetje gemaakt.
Let op! deze zit in een papierenzakje in de tas van uw kind. 
 
Voor de middenbouw, die het eerste aan de beurt waren, was het erg nat en hebben we niet alle opdrachten kunnen uitvoeren. Eén van die opdrachten het zoeken naar de stoepplantjes is niet gelukt. Het voorlezen en het maken van een zaadbommetje hebben we binnen gedaan.
 
Misschien kunt u met uw kind nog op zoek gaan naar stoepplantjes. In de galerij hebben we een aantal van de stoepplanten bij ons op het schoolplein gezet. 
 
Minigids over planten op de stoep
 
De onderbouw heeft lekker buiten kunnen leren, ontdekken en vormen. Enthousiast is er gezocht en gekneed. Voor het zaadbommetje hebben de kinderen een stukje klei met aarde gemengd. Van Katja kregen de kinderen zaadjes die ze er ook door moesten kneden.
 
lbl2
De zaadbommetjes bevatten zaadjes van de gele mosterdplant, de zonnebloem en de goudsbloem.
De bommetjes moeten een nacht drogen. Als u daarna bommetjes op een mooie plek in de tuin of op het balkon in een bak doet, komen de bloemen misschien wel op. Al deze bloemen zijn fijn voor de bijen. 
 
In de fotogalerij een kleine impressie van de ochtend. 
 
Alle ouders bedankt  voor uw hulp vandaag! 

 

preview

Vl
Op vrijdagochtend 3 februari hebben we de Nationale Voorleesdagen afgesloten. De gehele week stonden de lievelingsboeken van de juffen en meesters tentoongesteld in de rode hal. In de klassen hebben we de aandachtstafel ingericht met de lievelingsboeken van de kinderen. In sommige klassen wordt dat nog een weekje verlengd. Wat een boel boeken zijn er te bespreken met elkaar. Hoe leuk is het om jouw lievelingsboek te promoten in de klas?


Ter afsluiting kwam schrijfster Ellen Loos. Ellen heeft haar boek voorgelezen aan de kinderen van de onderbouw en de jongste kinderen van de middenbouw. De oudere kinderen hebben met elkaar het boek vertaald naar een theatervoorstelling. De rollen werden goed verdeeld, gebruikmakend van ieders kwaliteiten. Zo was er naast de personages, de muur en het gordijn ook een voorlezer. Supertrots zijn we op de prestaties van de kinderen.

 

Als afsluiting schrijven en tekenen de kinderen een nieuw avontuur van Sara en aap. Er wordt hard gewerkt en met zorg getekend. Als ze allemaal klaar zijn, sturen we ze op naar Ellen. Wellicht zien we een verhaal terug in haar nieuwe boek .... 

 

Vl

 Vandaag heb ik genoten van het voorlezen aan de onder- en middenbouw uit mijn boek: "saar en aap - mag dat?". Het boek is speciaal voor midden groep 3 geschreven en kan ook als voorleesboek gebruikt worden. De kinderen hebben leuk meegedaan met het uitbeelden van Saar, aap, papa en mama. Ook hebben ze een kleurplaat gekregen waarmee ze kans kunnen maken om een boek van saar en aap te winnen! 

Het boek is online te bestellen bij boekscout: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=13847, bij bol.com of bij de lokale boekwinkel.

Saar en aap zijn ook te volgen op Facebook: https://m.facebook.com/SaarEnAap/
 

Lol in lezen. Ontdek het met Saar en Aap!

Ellen Loos-Kuiper

 

preview

Donderdag 29 september 2022 - Hutspotmaaltijd 

Op donderdag 29 september vierden wij met alle kinderen van Montessorischool Apollo het Leidens Ontzet. We verzorgden deze dag de lunch; volgens de Leidse traditie wordt er hutspot, met of zonder klapstuk, gegeten. 

Voor wie dat wil was er vegetarische jus voor 'in het kuiltje'. Dit werd allemaal warm op school aangeleverd door slager Hartekamp. Véle kinderen roken de heerlijke geur van de hutspot al buiten en door de gangen en kwamen even vragen of het al tijd was om te eten... In alle klassen is er heerlijk gesmuld van de hutspot. De één kon er geen genoeg van krijgen, bij een ander bleef het bij proeven. Er werd limonade bij geserveerd en als toetje was er ananas, meloen, stukjes appel en peer.

Hartekamp

Het was weer een geslaagde viering van Leidens Ontzet!

 

Vrijdag 30 september 2022 - Minikoraal

Vrijdagmiddag zijn de kinderen van de bovenbouw naar het Garenmarktplein gefietst. De 3 October Vereeniging organiseerde dit jaar de 30e editie van de Minikoraal. Ruim 3000 leerlingen komen in 3 oktobersferen met liederen uit de Minikoraal. Het is hét grootste zangevenement voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 uit het basis- en speciaal basisonderwijs uit Leiden en de ommelanden. De jongens en meisjes zingen met helden van toen en nu over het beleg en ontzet van Leiden. Er is uit volle borst meegezongen! 

preview

Leiden, 23 juni 2022

 

artisVandaag was het dan eindelijk zover, de middenbouw van Montessorischool Apollo was op schoolreis. Voor alle middenbouw kinderen was het de eerste keer, voor sommigen zelfs de eerste keer in een bus. Na een uitgestelde en een aangepaste schoolreis konden we vandaag echt op pad. Om 9 uur werden we uitgezwaaid door heel veel ouders en begon onze reis naar Artis. 

 

 

We koppelen onze schoolreizen aan het komische programma, dit jaar het heelal. artis

In Artis aangekomen, konden de kinderen eerst een uurtje rondkijken en fruiteten, daarna stond er les in het Planetarium op het programma. De reis door het heelal. Extra speciaal, omdat alle lessen voor vandaag al gereserveerd waren en er een les speciaal voor ons is ingepland. De kinderen en de ouders (de juffen ondanks ze de les al kenden, stiekem ook ;-)) Na de lunch hebben de kinderen met hun begeleiders vrij door het park mogen lopen. Om half twee kregen ze een ijsje. Nog eventjes vrij door het park, met tot slot nog een groepsfoto. Na een enerverende dag vertrokken we om 16.15 uur weer richting Leiden. 

 

AVG

 

Vanmorgen in de gang was de lach niet van de gezichten te krijgen. Iedereen had er zo'n zin in! We hebben allemaal zeer genoten. Het was in alle opzichten een stralende dag!

 

We willen alle hulpouders nogmaals hartelijk bedanken voor hun hulp.

 

Groetjes,

 

Lotte en Jacintha 

 

ps. in de blog van de mb staan de persoonlijke foto's van vandaag ;-)

preview

In april 2022 hebben we voor het eerst meegedaan met het nieuwe natuurproject Lekker buiten leren. Marielle de Jong heeft toen samen met een collega les gegeven aan de onder- en middenbouw. Het thema was toen lente. 

 

'Het project houd in dat ik met iedere groep 45 minuten naar buiten ga. We beginnen om met de hele groep te kijken wat er op dit moment op het schoolplein te zien en te beleven is. Zoals de knoppen aan de bomen, de bolletjes die nu bloeien of de vogels die bouwen aan hun nest.'

 

Herkenningskaart / zoekkaart Kriebeldiertjes #bij #kever #spin #worm  #duizendpoot #wesp | Speurtochten in de natuur, Natuur, ActiviteitenVandaag is Marielle opnieuw naar Montessorischool Apollo gekomen om de themales zomer te geven. Vandaag stonden centraal de insecten, de bijen, de grassen en bloemen. De les werd gestart met het boek Rupsje nooitgenoeg - Eric Carle. Daarna gingen de kinderen in kleine groepjes opzoek naar insecten met een insectenzoekkaart. Ze hebben uitleg gekregen over de bloemen en de bijen. En als laatste de vlinders. 

 

 

 

In de fotogalerij een kleine impressie van de ochtend. 

 

Alle ouders en oma's bedankt voor uw hulp vandaag!

preview

avd

Voorschoten, 31 mei 2022

 

Zoals u wellicht gisteren in het Jeugdjournaal heeft gezien, is in verschillende dorpen en steden in Nederland de Avondvierdaagse van start gegaan. De Norlandia Avondvierdaagse in Voorschoten wordt ook door kinderen van onze school gelopen. Hieronder een berichtje van één van de ouders. 

 

Deze toppers zijn gisteravond van start gegaan met de Avondvierdaagse in Voorschoten. Met prachtige Apollo-petjes op liepen ze in de grote stoet mee. 5 kilometer, het was nog best een eindje, maar het is ze prima gelukt!

 

Bijna alle klassen zijn vertegenwoordigd. Daivey, Jean-Luc, Levy, Stijn, Kay, Rik, Suzy, Tygo, Mia, Isabella, Wouter en Lola: zet 'm op de rest van de dagen!

 

Beste lopers van Montessorischool Apollo een kleine aanmoediging!

 

YELL YELL YELL 

JULLIE KOMEN ER WEL

-

YOLL YOLL YOLL
DE 4X5 MAKEN JULLIE VOL

-

YAAL YAAL YAAL

JULLIE REDDEN HET ALLEMAAL

 

 

 

Heel veel succes deze week met lopen! 

Teamleden Montessorischool Apollo

avd1

 

preview

 

De kinderen van de MS Apollo gaan aan de slag om hun wijk groener en kleuriger te maken. Ieder kind krijgt een zakje bloemenzaad mee naar huis. Je kunt het zaad in de tuin of in een pot zaaien. Een beetje zon en regelmatig water en het wordt een geurig en fleurig geheel.

Bij het paasontbijt kreeg ieder kind een bakje narcissen. Als deze uitgebloeid zijn, kun je ze planten in de tuin of een bak. Laat het groen er aan zitten tot het afsterft. Volgend voorjaar komen ze weer tot bloei. Heb je geen plek in de tuin of in de buurt dan kunnen ze een plekje in de schooltuin krijgen.

 

Meer bloemen voor bijen en vlinders in Leiden

 

In heel Nederland worden op en rond 22 april, de Dag van de Aarde bloemen gezaaid die goed zijn voor bijen en vlinders.  Jullie groep kan meedoen met dit zakje biologisch bloemzaad.

In dit zakje zit een mengsel voor in  de tuin, schoolplein, boomspiegel, geveltuin, maar zaai het niet in een natuurgebied of een park waar de gemeente de inheemse planten wil laten groeien.  Kijk met je ouders ook eens op www.gagoed.nl met tips wat jullie zelf kunnen doen voor meer natuur (biodiversiteit) in de omgeving.  Voor kinderen is het leuk om aan te sluiten bij Oerr van Natuurmonumenten.

 

 

bloemen

Het zakje zaad is ruim voldoende voor een m2 of een grote pot. Meteen op de plek van bestemming zaaien, niet voorzaaien! Geef het wel water als het een tijdje droog is.

Welke soorten het goed doen, hangt altijd af van de tijd dat je zaait.

Tübingermengsel is een beproefd bijen- en vlindermengsel, geschikt voor tuin of akkerrand. Het mengsel bestaat uit zaden van uitheemse planten en cultuurplanten: Phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in het groen, goudsbloem, korenbloem, bladrammenas, malva, komkommerkruid, dille, serradella en zonnebloem. Bijen zijn er dol op! Zaaien: rechtstreeks zaaien van april tot in juni.

 

Veel plezier voor jou en voor de bijen en vlinders.

 samen                                            qr

preview

p2

Leiden - vrijdag 15 april 2022

 

Op Montessorischool Apollo stond de dag in het teken van Pasen. Alle kinderen kwamen op hun paasbest naar school. De juffen en meesters hadden gisteren met de kinderen de klassen keurig en fleurig gemaakt voor het paasontbijt. Dit was weer voor het eerst dat ze dit weer konden doen. Het ontbijt bestond o.a. uit bruin brood en matzes, er was verschillend beleg waaruit de kinderen konden kiezen (hartig en zoet) er waren eieren en groente & fruit. Iedereen heeft heerlijk zitten smikkelen. Mooi om te zien hoe trots sommige kinderen waren dat ze zelf hun brood hadden klaargemaakt. Er was melk, thee en water te drinken. 

p1

 

Na het paasontbijt werden de groepen (per bouw) opgewacht door de Paashaas op het schoolplein. Zij nam de kinderen mee naar een speeltuintje verderop waar zij paaseieren had verstopt. Voor elk ei dat er werd gevonden kreeg de klas één punt. Er was één heel speciaal ei, het gouden ei die 25 punten waard was. De gelukkige winnaars waren dit jaar OBB, MBB en BBC. Heel toevallig en onverwachts werd er ook een vintage-ei gevonden door iemand uit MBA. Dit ei was drie jaar geleden verstopt en tot op heden niet gevonden. MBA heeft voor dit ei 10 bonuspunten gekregen.

 

 

 

In de middag hebben de klassen hun eigen programma gedraaid. In ieder gavel hebben we een heleboel blije en vrolijke kinderen gezien. Wij wensen iedereen een vrolijk pasen en tot 19 april!

 

Team Montessorischool Apollo

 

preview

Beste ouders en kinderen,

 

Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen...🙃 Het jaar 2022 is alweer ruim een week oud.

Wat zijn wij blij dat wij onze deuren maandag 10 januari weer geopend hebben voor al onze leerlingen!

In de klassen hebben we met elkaar feestelijk geproost met kinderchampagne en een doosje rozijntjes. 

 

nj 12

De beste wensen voor het nieuwe jaar!

 

Op een fijn, gezellig en leerzaam tweede helft van dit schooljaar,

waarin we elkaar aldoor op school mogen zien en niet meer online moeten ontmoeten.

 

Het team

Montessorischool Apollo

preview

kerst a

 

 

Tja, ... en zo sluiten we vervroegd onze deuren. Gelukkig konden we de kinderen verrassen door van het kerstontbijt, een kerstlunch te maken en het een week vervroegen. In alle klassen zat de kerststemming er goed in. Alle teamleden en ook alle kinderen waren uitgedost voor de kerstlunch. Van foute kersttrui tot kostuum, van kerstrok tot galajurk, we hebben vanalles gezien vandaag. Wat hebben de kinderen, de ouders en het team er een werk van gemaakt! Complimenten!

 

 

Het kerstmenu:

 

- brood bruin/ wit bolletje/ kerststol

- hagelslag/ jam/ kaas/ worst

- eitje

- komkommer

- watermeloen/ appel/ bleekselderij

 

De kinderen hebben zich keurig gedragen in ons kerstrestaurant. De jam werd netjes met een lepeltje geschept en over de boterham verdeeld. Het hartige beleg met een vorkje gepakt. Limonade zelf ingeschonken door de kinderen. Er ging wel eens wat mis, maar we zijn hier om te leren. En het zelf opruimen (samen met de leidster) zien wij ook als een leermoment. Al met al duidelijk te zien dat de kinderen op een montessorischool zijn/ zitten. 

 

Als kers(t) op de taart kwam de kerstman (meester Peter volgens alle kinderen) een kerstkoekje en presentje brengen. De kinderen en het team hebben genoten van deze kerstdag op Montessorischool Apollo!

kerstgroet

Tot volgend jaar in 2022!

preview

🎅kerstcrea

Op donderdagmiddag is er in alle klassen geknutseld, gekleurd of geschilderd. Alle kinderen hebben zich enthousiast inzet om de verschillende opdrachten in de klas te maken. Helaas konden ze niet door de school, zoals ze gewend waren. Langs alle klassen gaan om te kijken welke kerstcrea ze wilde gaan maken. We hebben zowel in de hal, de klassen de werkjes opgehangen, zodat de hele school versierd is. Elke klas heeft de ouders verblijd met een 'kijkje in de klas'. 

 

🎄opzetten en versieren van de kerstboom 

In de vorige Nieuwsflits heeft u al kunnen zien, hoe de groene hal van Sint naar Kerst is omgetoverd door meneer Rob. Ook in de rode hal is de boom opgetuigd, net zoal in de klassen. Foto's heeft u al in de klassenblog kunnen bewonderen. 

 

💡 kerstlampjes

Iedere ochtend starten we in de klassen met een gedicht, een verhaal of een liedje. Alle grote verlichting blijft uit en de kerstsfeer in de klassen komt tot zijn recht omdat het  ook buiten nog donker is. Vanaf vandaag mogen de kinderen hun eigen kerstlampje meenemen op een batterij. Het is fijn als de lampjes voorzien zijn van de naam van uw kind.

 

 

preview

sint 1

 

Wat was het een enorm feest afgelopen vrijdag. Sint & Piet brachten dit jaar weer een bezoek aan onze school. We startten de dag met elkaar op het plein. We hebben Sint verrast dit jaar! Elk jaar viert Sinterklaas zijn verjaardag met het geven van cadeaus aan iedereen. Dit jaar hebben we Sinterklaas een keer in het zonnetje gezet. Piet had iedereen opgetrommeld voor een leuk plan.... Hij heeft Sinterklaas naar binnen gestuurd om een lekker kopje koffie te drinken, zodat hij ondertussen een verrassing kon voorbereiden met alle kinderen van school. Er werden vlaggenlijnen opgehangen en er is geoefend met het verjaardagslied.

Sint was erg verrast toen hij buiten kwam. Hij is door de kinderen leuk verwelkomd, er is voor hem gezongen en gedanst. En hij kreeg een cadeau.... Een mega taart! Wat een gezellig feest voor hem. 

 

Sinterklaas heeft een bezoek gebracht aan de klassen van de school. In de onderbouw was hij verrast door de leuke vragen die er werden gesteld, in de middenbouw was hij overdonderd door de goochelkunsten en in de bovenbouw vond hij het fantastisch dat de líeve kinderen zo mooi voor hem zongen en hem een warm welkom gaven. 

 

sint 2

Dááág Sinterklaas, bedankt voor deze leuke dag en u bent volgend jaar weer van harte welkom bij ons op school! 

 

 

preview

 

 

herfst 2

Het team heeft met de kinderen de school versierd in het thema herfst.

 

Kijkje in de klas

Na lange tijd en geduldig wachten, mogen wij het Kijkje in de klas weer organiseren. Wij kunnen niet wachten om de ouders mee te laten kijken in het reilen en zeilen in onze klassen. De ouders hebben via SchouderCom de mogelijkheid gekregen om zich in te schrijven.

 

Wat houdt het in?

- We stellen de school open en geven de ouders letterlijk een Kijkje in de klas.

- Gedurende 30 minuten mogen de ouders plaatsnemen in de klas van hun kind. 

- De ouders schrijven na afloop wat zij hebben ervaren. Deze 'wolkjes' met ervaringen worden in de hallen van de school gehangen.

 

Informatiemarkt

Aan het begin van een schooljaar wordt er normaliter een Informatieavond gehouden voor nieuwe ouders in de bouw en zij-instromers. Door de Corona-afspraken kon deze niet doorgaan in de normale vorm. We hebben als team gekozen om aan de start van de tweede periode een soort informatiemarkt neer te zetten. 

 

Wat houdt het in?

- Alle bouwen hebben een informatieplek in hun bouw neergezet. 

- De onderbouwplek is gelijk om de hoek als u binnenkomt door de OB-ingang,

  de middenbouwplek is in het trappenhuis bij de MBB,

  de bovenbouwplek is tussen de lokalen van BBA en BBB.

- Op de plekken vindt u de materialen en spullen die getoond en besproken worden op een informatieavond. U treft daar ook een Informatieboekje aan van de bouw, deze mag u meenemen. 

- Na schooltijd kunt u een kijkje nemen en vragen stellen aan de groepsleid(st)ers die erbij staan. 

-Tijdens de kind-oudergesprekken zullen er minder groepsleid(st)ers beschikbaar zijn om u te woord te staan.

 

Wij hebben het volste vertrouwen in dat uw kind de meeste vragen zal en kan beantwoorden. Zij weten namelijk heel goed waarmee ze werken, hoe ze werken en hoe ze dat bijhouden.

 

 

info 1herfst 1info 3

 

Heel veel plezier met kijken!

 

Tot ziens in Montessorischool Apollo

preview

Kinderboekenweek 2021 evenementen bezoeken? Alle boekentips en evenementen  | Paagman

 

kbw1De KinderBoekenWeek (KBW) is vandaag gestart en heeft als thema: Worden wat je wil. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de KBW 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

 

De KBW begint op 6 oktober en duurt tot 17 oktober. In deze week willen we het belang en plezier van lezen onder kinderen tussen de 6 en 12 jaar extra onder de aandacht brengen. Er komen ouders over hun beroep vertellen op school in de verschillende klassen. Leesouders kunnen zich (via de mail van 5 okober 2021) opgeven om met kinderen te komen lezen. De rode en de groene hal en het trappenhuis (bij de ingang van de peuterspeelzaal) zijn aangekleed in het thema KBW. In de klassen zullen er lessen worden gekoppeld aan de KinderBoekenWeek. 

 

kbw2 kbw3 kbw4 kbw5

 

Ieder jaar wordt er een lied speciaal geschreven en opgenomen door Kinderen voor kinderen ter ere van de KBW (klik op het logo hieronder). 

Kinderboekenweeklied 2021 - Ik Word Lekker Wat Ik Wil!

 

In de mediagalerij, alleen voor gebruikers, vindt u foto's van onze activiteiten tijdens de KinderBoekenWeek. 

 

Beroep in de klas

De kinderen in de onderbouw hadden vandaag bezoek van een ouder die kwam vertellen over haar beroep. Ze zagen het al snel.... een mevrouw met een witte lange jas aan; die moet vast een dokter zijn! Vandaag was er bezoek van een kinderarts. Er is een heleboel verteld over hun eigen ervaringen met het ziekenhuis en ziek zijn en er zijn een heleboel vragen gesteld. We hebben de instrumenten bekeken die ze mee had genomen, en besproken waar die voor dienen; voor het controleren van je oren, je reflexen en het hart natuurlijk. Met de stethoscoop mochten de kinderen zelf allemaal even het hart luisteren van een ander. Een leuke ervaring!

 

Ook in de andere bouwen hebben we bezoek gehad van ouders. We hebben in de middenbouw kennisgemaakt met een tolk (die mensen bijstaat in allerlei situaties en die zelf onvdoldoende Nederlands spreken). De bovenbouw heeft bezoek gehad van een ouder die asl verzorgende nachtdiensten draait en een ouder die rechten doceert aan de Universiteit. 

 

Verwondering om de hoek groep 5 t/m 8, zie de foto's.

De kinderen hebben een flyer meegekregen waarmee ze zich in kunnen schrijven op verschillende workshops.

 

Tim de kleine boswachter (MB),  zie foto's.

In de klassen is het boek voorgelezen. Tim is gek op het bos en buiten zijn. Hij is eigenlijk al bijna boswachter, net als zijn vader. In één van de verhalen wil Tim een hut bouwen in het bos. Daar treft hij Tippi, een meisje dat net hetzelfde plan had. Ze besluiten samen te werken. De kinderen hebben in tweetallen een hut gebouwd, maar dan in het klein. Daarvoor zijn ze eerst op verkenning gegaan en hebben materialen verzameld tijdens het buitenspelen. 

preview

lo33 oktober moet je vieren 3 OctoberVereeniging on Twitter:

op de kermis en in de stad.

 

Haring, hutspot, wittebrood

Daar komen geuzen, daar komen geuzen.

Haring, hutspot, wittebrood

Daar komen geuzen al in hun boot.

 

Traditioneel Leids liedjesfeest voor 3500 kinderen, het minikoraal, mocht weer live! Na weken repeteren met de muziekjuf en met gisteren een optreden bij de Zuidwester, fietsten de kinderen uit de bovenbouw van Montessorischool Apollo vanmiddag naar het Garenmarktplein. Dit jaar waren er plekken gereserveerd voor de tribunes en zaten we goed in zicht van de camera's. Het bleef helaas niet helemaal droog. Desondanks genoten alle kinderen, juffen en ouders en werd er uit volle borst meegezongen. Fietsouders bedankt voor jullie inzet. 

hutspot

Op vrijdag 1 oktober vierden wij met alle kinderen van Montessorischool Apollo het Leidens Ontzet. We verzorgden deze dag de lunch; volgens de Leidse traditie wordt er hutspot, met of zonder klapstuk, gegeten. 

Voor wie dat wil was er vegetarische jus voor 'in het kuiltje'. Dit werd allemaal warm op school aangeleverd door slager Hartekamp. Er werd limonade geserveerd en als toetje waren er druiven. In alle klassen is er heerlijk gesmuld van de hutspot. De één kon er geen genoeg van krijgen, bij een ander bleef het bij proeven.

Een mooie traditie waar onze kinderen mee opgroeien. Zie ook net boven het kraampje de tekst van Maria Montessori: 'Niets in de geest...wat niet in de zintuigen is geweest'.

 

Al met al weer een geslaagde viering van Leidens Ontzet!

LO1

 

LO

 

ps. hou de mediagalerij in de gaten voor meer foto's 

preview

Hoe mooi is dat? Een gedeeltelijk zonsverduistering die zich verspreid over alle pauzes laat waarnemen. Helemaal passend bij het mooie kosmische onderwijs dat wij geven. Passend bij ons als montessorischool.

 

In alle bouwen hebben we er even bij stilgestaan. In iedere bouw op zijn

Zo maak je zelf een eclips-camera.

niveau, aansluitend bij de ontwikkeling van de ontdekker, de verkenner en de onderzoeker. 

 

- Wat is een zonsverduistering?

- Wat gebeurt er dan? 

- Wat doet het met de dieren?

- Kunnen wij het ook zien?

- Is het gevaarlijk?

 

We hebben met de kinderen een gaatjescamera gemaakt, want zomaar in de zon kijken is heel slecht voor je ogen. Tijdens het overblijven hebben vele kinderen een poging gewaagd om de verduistering op hun papier te toveren. 

 

Het was mooi om te zien hoe de kinderen samenwerkten en elkaar hielpen. Met je rug naar de zon, zorgen dat je niet je eigen schaduw op het papier hebt en genieten maar. De kinderen waren erg enthousiast. Er was zelfs een meisje die ontdekte dat je via een gaatje in een laurierblad (ook een gaatjescamera) de verduistering kon zien. Zij is op verkenning gegaan. Werkt het ook met andere voorwerpen met een gaatje erin? Dat is waarom we dit onderwijs zo waarderen. 

 

In vele klassen is er ook gekeken via de livestream van de sterrenwacht. We konden ook goed de zonnevlammen zien toen de camera wel 370% vergrootte. 

 

Al met al weer een hele ervaring, beleving rijker. Hier zal nog wel eens over gesproken gaan worden. 

 

preview

rettichsaladeRettichsalade 

Ieder week krijgen we drie dagen schoolfruit. Op maandag, donderdag en vrijdag. Soms krijgen we fruit of groente dat we niet kennen. Deze keer was dat rettich. Het lijkt op een witte winterpeen, maar het is een soort radijs.  

Op donderdag heeft de juf de rettich geschild en mochten we vertellen hoe groot stuk we wilden proeven.  Het is dan spannend om te proeven. Sommige kinderen vonden het niet lekker. 

Op vrijdag hebben we een rettichsalade gemaakt. We gingen eerst de rettich schillen en raspen. Daarna deden we er rozijnen in. We deden de 5 appels er gesneden in en daar 20 eetlepels yoghurt. Alles goed roeren en bij onze lunch mochten we een beetje salade. 

 

geschreven door: Lola en Gabi

 

Schoolkippen

Er wonen twee bruine kippen op het schoolplein. Ze hebben wel achttien eieren gelegd. Ze hebben een mooikippennest plekje gekregen. De twee kippen zijn twee vrouwtjes. De eieren hebben wij opgegeten bij de rettichsalade op vrijdag 19 maart. Ze waren niet bevrucht (dat had de juf gecontroleerd). We hadden genoeg eieren voor de hele school (de klassen die er toen waren). Iedere klas kreeg drie eitjes. 

geraapte eiereneieren snijden

geschreven door: Wouter

 

Pasen

Paastafel

In de afgelopen week kleurde de school frisse lentekleuren. Vazen met paastakken sierden de klassen en de beide halletjes waren in paassfeer gebracht. In de verschillende bouwen werden er paas- en lenteknutsels gemaakt. 

 

scorebordOp Goede Vrijdag traditioneel ons paasontbijt. Alle klassen waren omgetoverd tot een heus Montessorischool Apollo restaurant, waar de kinderen mochten genieten van het met elkaar eten. Na het ontbijt de corona-versie van het paaseierenspel. Alle klassen hebben 10 minuten geprobeerd om zoveel mogelijk eieren te vinden. Er waren er 100 verstopt! Na afloop mochten de kinderen in 5 minuten de eieren weer verstoppen voor de volgende klas. We moeten zeggen dat sommige toch wel heel goed waren verstopt. Op dit moment liggen er nog 39 eieren op het plein ;-) 

 

De klassen OBB, MBB en BBA verdienen de eervolle vermelding. Zij hebben van hun bouw de meeste eieren gevonden! Gefeliciteerd!

 

Alle kinderen hebben na afloop een chocolade-ei en een blauw druifje gekregen.

preview

De afgelopen twee weken stonden in het teken van het oppakken van ons onderwijs zoals het volgens ons allen bedoeld is: met elkaar en op school. Zowel groepsleid(st)ers als kinderen waren blij elkaar weer te zien en te spreken. We zagen daarnaast vele werkjes naar school komen. Van netjes geordende mapjes per schoolvak tot goedgevulde ordners. Maar ook rijmboekjes, opdrachten bij het honderdbord en de taalsymbolen, werkwoordspellingbladen en creatieve opdrachten bij de kosmische lessen. Kortom: de kinderen hebben goed hun best gedaan tijdens de thuiswerkperiode en dat was mooi om nu 'in het echt' terug te zien.

Ook op school zijn de kinderen inmiddels alweer fijn aan de slag gegaan. Naast ontmoeting tussen kinderen en groepsleid(st)ers en kinderen onderling, was er ook ruimte voor het delen van thuiswerk en gezellige en creatieve momenten. Via de fotogalerij bieden we u een selectie van het werk dat de kinderen hebben gemaakt. Vanwege de drukte hebben we lang niet van al het schoolwerk foto's kunnen nemen. Ga dus thuis vooral met uw kinderen in gesprek over wat ze op school allemaal beleefd hebben na een schooldag. We zijn ervan overtuigd dat er dan nog veel meer moois te vertellen valt 🙂